Anasayfa    Hakkımda    Linkler    Müzik Kutusu    İletisim



31 Ağustos 2007

Bademli Bisküvi

bademli_biskuvi

Bir yaz daha bitti... Hayatımda uzun süredir var olan bu tekdüzelik ne kadar daha devam edecek bilemiyorum ama yeni gelen mevsimlerle birlikte yeni başlangıçlar için umudum filiz verir hep. Umarım gelen mevsimler, güzel şeyler getirir hayatlarımıza.

Ağustosu yazdan kalan bir tarifle uğurlamak istedim. Teyzemin yazlığından dönmeye yakın tarif defterine bakıp birkaçını not aldım. Defteri karıştırırken teyzem, mecmuadan kesilmiş bir tarif gösterdi. Rahmetli kayınvalidesinin saklamış olduğu 1958 tarihli Hayat mecmuasında yayınlanmış bu tarifi, teyzem bir gün denerim diye almış ve defterinin arasında bekletmiş. Hem tarifin eski olması hem de içinde pişmiş yumurta sarılarının olması ilgimi çektiğinden, ben de İstanbul'a döner dönmez ilk olarak bademli bisküvileri yaptım. Yazlıktaki fırında pişirdiğim herşey, normalde olması gerektiğinden hep farklı sonuç veriyor. Buyüzden gerçek halini görmek için en kısa zamanda bir de kışlıktaki fırında deneyeceğim. Çünkü bana çok farklı birşey gibi gelmedi bu haliyle ama buna rağmen görüntü itibariyle albenili olan kurabiyeler zaten az olması sebebiyle de kısa sürede bittiler.

Malzemeler

240 gram un
120 gram pudra şekeri
120 gram yumuşamış tereyağı
120 gram file badem
1 paket vanilya
3 haşlanmış yumurta sarısı
1 yumurta akı

Tereyağı ile şekeri çırpın. Katı pişmiş yumurta sarılarını iyice ezip vanilya ekleyin. Tereyağına karıştırın ve unu ekleyin. Hepsini yoğurup hamuru 1 saat kadar buzdolabında dinlendirin.

Hafif unlanmış tezgahta hamuru 1/2 cm kalınlığında açın. Kalıpla parçalar çıkarın. Yağlı kağıt serili tepsiye aralıklı olarak dizin. Hafif çırpılmış yumurta akını üzerlerine sürün ve file badem serpin. Orta dereceli fırında pembeleşinceye kadar pişirin.

4 yorum:

Adsız dedi ki...

Seda, goruntuleri cok nefis bunlarin. Ellerine saglik.

FİGEN KARAVAŞ dedi ki...

Seda cım vallahi cok şık duruyor kurabiyelerin, yumurta sarısı kurabiyenin agızda dolu durmasını saglıyor:) Yani nasıl ifade edilir bilemedim ama guzel olmustur mutlaka, ellerine saglık.

Figen Karavas

Adsız dedi ki...

Sedammm eminim lezzetide resmi kadar enfestir.
Ellerine sağlık canım

SEDA dedi ki...

Zinnur, beğenmene sevindim, teşekkürler.

Figen, daha önce bir başkasının elinden yapılmış pişmiş yumurta sarısı içeren bir kurabiye daha yemiştim ve çok beğenmiştim. Bunun yapısı ondan daha farklı oldu ama yazıda da belirttiğim gibi ben fırınla alakalı olduğunu düşünüyorum. Bir daha deneyip bu kurabiyenin gerçek notunu o zaman vereceğim :)

Burçin, güzel görüşün için teşekkür ederim canım.