Anasayfa    Hakkımda    Linkler    Müzik Kutusu    İletisim



03 Mart 2007

Limonlu Cheesecake (Lemon Curd Cheesecake)

lemon_curd

Bu aralar günün büyük bölümünü mutfakta geçiriyorum. Özellikle pasta, kurabiye türü birşeyler yapmak, sonucun beğenildiğini görmek beni inanılmaz mutlu ediyor. İki gün önce bir yandan sipariş kurabiyelerle uğraşırken, bir yandan da geceden yaptığım cheesecake'i süsleyip, hava kararmadan resimlemeye çalıştım. Nihayet iki işi de hallettikten sonra akşam tadına bakabildiğim cheesecake, bütün yorgunluğumu aldı diyebilirim. The Australian Women's Weekly-Cheesecakes kitabından denediğim ilk tarif beni hayal kırıklığına uğratmadı neyse ki. Şimdi diğer harika görünen tarifleri denemek için sabırsızlanıyorum :)

Malzemeler

2 paket eti burçak bisküvi
125 gram eritilmiş tereyağı
750 gram labne peynir
110 gram (1/2 cup) toz şeker
2 çay kaşığı limon kabuğu rendesi
3 yumurta

Limon Sosu (Lemon Curd);
45 gram tereyağı
110 gram (1/2 cup)toz şeker
1 yumurta
1 çay kaşığı limon kabuğu rendesi
2 yemek kaşığı limon suyu

Bisküvileri robotta toz haline getirin. Eritilmiş tereyağını ekleyerek iyice karışmasını sağlayın. Kelepçeli kalıbın dibini yağlı kağıtla kaplayın. Bisküvileri kalıbın tabanına ve kenarlarına bastırarak yayın. Buzdolabında 30 dakika kadar bekletin.

Peyniri, şekeri, limon kabuğu rendesini bir kaba alarak çırpın. Yumurtaları teker teker kırın ve çırpmaya devam edin. Karışımı buzdolabından çıkardığınız kalıba dökün, fırın tepsisine yerleştirerek önceden ısıtılmış 160 derece fırında yaklaşık 1 saat pişirin. Oda sıcaklığında soğumaya bırakın.

Limon sosunu hazırlayın: Cam bir kaseye sos malzemelerinin hepsini koyun ve bu kaseyi kaynar su dolu bir sos tenceresine oturtun. Kıvamlı bir sos elde edinceye kadar (yaklaşık 20 dakika) sürekli karıştırın. Kaseyi su dolu tencereden çıkarıp soğumaya bırakın.

Soğuyan sosu, cheesecake üzerine yayın ve buzdolabına kaldırın. 3 saat yada geceboyu buzdolabında bekletin. Servisten önce kelepçeli kalıptan çıkartarak süsleyin.

17 yorum:

Defne dedi ki...

Icimden bir ses Tarifname'yi tikla, Seda yeni bir tarif koydu bloguna dedi ve evettt, surprizzz! Sedacigim, cok guzel bir tarif bu, goruntusu de muhtesem. Ellerine saglik.

yemek dedi ki...

Yine peynirli kek, yaşasııın. :)) Yok yarın ben yine peynirli kek yapayım,bloglarda gördükce canım tekrar tekrar istiyor. Görüntüsüde öyle şık öyle güzelki, ellerine sağlık.

Hulya dedi ki...

wowwww ya tek kelimeyle muhtesem,ellerine saglik

pecete dedi ki...

Ellerine sağlık Sedacığım. Çok güzel olmuş. Sevgiler...

Adsız dedi ki...

sedacım muhteşem görünüyor ellerine sağlık hemen deniyeceğim.öptüm.

Adsız dedi ki...

Bu hafta sonu evde yapıp, neredeyse 2/3'sini kendim yediğim cheesecake'den sonra, hala gözüm doymamış ki; şu muhteşem görüntüye yutkunarak bakıyorum. Ya Seda bir dilim alabilirmiyiiiim?
Şaka bir yana yine çok başarılı bir tarif eklemişsin, ellerine sağlık. Sevgilerimle.....

SEDA dedi ki...

Defne, içine doğmuş ne güzel :) Teşekkür ederim arkadaşım.

Lavantin, demek sen de cheesecake sevdalısısın :) Teşekkürler.

Hülya, teşekkür ederim.

Ayşem, cheesecake konusunda senin kadar iyi değilim ama yaptım birşeyler, beğenmene sevindim.

Sevgi, umarım beğenirsin.

Ufuk, eminim yaptığın çook nefis olmuştur da ondan fazla yemen normal. Ne demek... Değil bir dilim, bütün pastayı sana ikram edebilirim.Sevgiler

umran dedi ki...

Pastane cheese cake lerine benzemis ,tebrikler ...cok begendimm inana cok.

nilay dedi ki...

Sevgili Seda ;
chesecake'in çok şık görünüyor...limonlusuna bayılırım :) ellerine sağlık

sevgiler

Tuba dedi ki...

Seda'cigim, cheesecake'in cok guzel gozukuyor. Bu hafta sonu icin ben de planliyorum yapmayi, bakalim becerebilecekmiyim, ilk defa milli olacagim da:)) sevgilerle.

SEDA dedi ki...

Ümran, beğendiğin için teşekkürler...

Nilay, annem de limonlu tatlıları çok sever bu yüzden kitaptan ilk olarak limonlu cheesecake'i denedim ama ben de sosuyla birlikte yoğun limon tadını çok beğendim.

Tuba, herşeyi harika yaptığına göre, cheesecake de öyle olacaktır mutlaka.

Bocuruk dedi ki...

Seda'cığım,
Ben bir kez yaptım ama evdekiler beğenmediler. Neredeyse hepsini kendim yedim. Ben beğenmiştim aslında:) Altı browni kek şeklindeydi. Bir de senin tarifi mi denesem acaba diyorum. Ellerine sağlık canım.
Sevgilerimle...

Adsız dedi ki...

Merhaba,bloğunuzu bugün keşfettim ve saatlerdir başındayım. Çok güzel tarifleriniz var ve bir an önce denemek için sabırsızlanıyorum. Benim bir sorum olacak, bu limonlu cheesecake tarifiyle farklı soslu cheesecakeler yapabilir miyim? mesela krokanlı yapmak istiyorum acaba aynı tarifi kullanabilir miyim? Yardımcı olursanız gerçekten çok mutlu olacağım. sevgiler...

SEDA dedi ki...

Hilal, öncelikle güzel yorumun için teşekkür ederim. Soruna gelince, tabi ki hatta istemezsen karışıma limon rendesi de koymayabilirsin. Üzerine istediğin sosla yine güzel bir cheesecake elde edebilirsin. Krokanı hazırlayıp içine mi ekliyeceksin yoksa üzerine karamel sos mu dökmek istiyorsun tam anlayamadım?Mailimden yada sayfamdaki iletişim formundan ulaşırsan daha ayrıntılı yardımcı olmaya çalışırım..

La Madame Chapeau dedi ki...

AWW'nin Lemon Curd Cheesecake tarifini ben de denemiştim. Enfes bir tat... Herkese gönül rahatlığıyla tavsiye edebilirim. Yalnız benim limon kesimiğim (lemon curd), tarifteki sürede pişirince sizin fotoğrafta görünenden daha kıvamlı olmuştu. Böyle akışkan görünüm de hoşmuş... :)

oktayonur dedi ki...

ya yaparken icinin karısımına rendeledıgınız lımonları sıkarsanız daha guzel oludug kanısındayım :D eksı sevenler denesın

oktayonur dedi ki...

yaparken ıc karısımın ıcıne rendeledıgınız lımonlarıda sıkarsanız daha guzel oldugu kanısındayım eksı tatlıları seven bırı olarak