Anasayfa    Hakkımda    Linkler    Müzik Kutusu    İletisim



12 Mart 2007

Bahar Pastası

bahar%2Bpastasi

İlk şeker hamurlu pastayı 2001 yılında ağabeyimin sözünde yemiş ve hayran kalmıştım. Kalp şeklinde, kırmızı, çok lezzetli bir pastaydı. Bu işlere duyduğum merak, öyle bir ortamda bile beni pastanın başına geçip uzun uzun incelemeye zorlamıştı. Bir otelde, özel olarak hazırlanmış bu pastanın evde asla yapılamayacağı sonucuna varmıştım. Daha sonra aldığım pasta kitaplarında şeker hamurunun hazırlanışı ve pastayı oluşturma ile ilgili bilgiler yer alıyordu ama bir türlü yapmaya cesaret edememiştim. Son dönemlerde blog sahibi hanımların bu tür işlerde çok başarılı olduklarını görmek ve deneyimlerini samimiyetle paylaşmaları sanırım beni cesaretlendirdi. İlk şeker hamurlu pastamı geçtiğimiz günlerde yaptım. Pastayı oluşturma aşamasında çok eğlendim özellikle sonrasında aldığım tepkiler beni çok mutlu etti. Herhalde bundan sonra şeker hamuruyla daha çok çalışmalar yapacağım :)

Pastayı yaparken Emel Başdoğan'ın pandispanya tarifini kullandım ve harika bir kek elde ettim. Bundan sonra da hep bu tarifi kullanmayı düşünüyorum. Kitapta (Pasta Yapımı) malzeme miktarları 23 cmlik iki çember için verilmiş. Pastayı çok kalabalık olmayan bir kutlama için yaptığımdan, yarım ölçü kullandım.
İşte kullandığım ölçülerle tarifim...

Malzemeler
Keki için;
6 yumurta
170 gram toz şeker
110 gram un
1/2 çay bardağı portakal suyu
50 gram kakao

Ara krema için;
300 gram bitter
300 ml sıvı krema
1 çay bardağı antep fıstığı

Üzeri için;
1 paket krem şanti
1,5 çay bardağı süt
400 gram kadar şeker hamuru

Yumurtaları pastayı yapmaya başlamadan en az yarım saat önce buzdolabından çıkartın. Sarılarını ve aklarını iki ayrı kaba ayırın. Toz şekerin yarısını yumurtanın akları ile iyice çırpın. Şekerin diğer yarısını yumurta sarıları ile katılaşıncaya kadar iyice çırpın. İkisini spatula yardımıyla birbirine karıştırın. Elenmiş un, kakao ve portakal suyunu da ekleyerek yine spatulayla yumurtaları söndürmeden dikkatlice karıştırın. Yağlı kağıt serilmiş kalıba dökün ve önceden ısıtılmış 170 derece fırında pişirin. Fırından çıkardığınız kalıbı tel ızgara üzerine ters çevirerek soğumasını bekleyin.

Keki enine üçe bölün. Katlar arasına çikolatalı kremayı ve bütün antep fıstıklarını paylaştırın. Soğuk sütle çırpılmış, buzdolabında soğutulmuş krem şantiyle pastanın dışını incecik sıvayın. Pastayı buzdolabına koyarak dış kremasının soğumasını bekleyin. Tezgaha çok hafif margarin, merdaneye nişasta sürerek şeker hamurunu açın ve pastayı kaplayın. Üzerini dilediğiniz gibi süsleyin...

baharpasta_minik

***Ben pandispanyayı ve pasta üzerinde kullandığım süslemeleri bir gün önceden hazırladım.

36 yorum:

pecete dedi ki...

Kelebek konacağı yeri bilmiş. Çok güzel olmuş. ÇOk beğendim. Özellikle kelebek dizaynın çok zarif olmuş. Ellerine sağlık...

Adsız dedi ki...

sedacığım ellerine sağlık sabah sabah içimi açtı harika pastan papatyalara bayılırım çok zarif olmuş

munevver dedi ki...

Sedacığım,Emel Hanımın portakalsulu pandispanyasını ben de çok beğeniyorum.Eline sağlık.Çok güzel olmuş.Antep fıstıklarını krokan mı yaptın?
Nane Limon

ipek dedi ki...

Seda merhaba,
Pasta çok zarif ve güzel görünüyor, ellerine sağlık.
Bloglar arasında şeker hamuru çılgınlığı devam ediyor, klube hoşgeldin:)
sevgiler
İpek

ufukmutfakta dedi ki...

Seda, ilk denemen olmasına rağmen bu çalışmada diğerleri gibi çok başarılı, zaten artık senden başka türlüsünü beklemiyorum. Bu pandispanyayı bende hemen hemen tüm pastalarda kullanıyorum. Kalıplara göre ölçüyü ayarlıyorum ve bende bu pandispanyadan çok memnunum. pastanın papatyaları çok güzel olmuş, kelebek de oldukça orijinal. ellerine sağlık tekrar tebrik ediyorum, sevgilerimle.....

Adsız dedi ki...

Sedacığım merhaba, pasta çok güzel olmuş, özellikle papatyalara bayıldım:) Tam bir bahar pastası olmuş gerçekten. Ellerine sağlık.

Adsız dedi ki...

sedacım muhteşem güzel olmuş.Papatyalar ve kelebeğin görüntüsü piknik sepetini hazırla diyor.HARİKASIN.Ellerine sağlık.öptüm.

SEDA dedi ki...

Ayşem, çok teşekkür ederim.

Seda, ben de papatyaları çok severim bu yüzden ilk pasta papatyalı olsun dedim :) Galiba çoğunlukla çiçekli çiçekli olacak benim pastalar :)

Münevver, bu güzel pandispanyayı ben biraz geç keşfettim ama gerçekten çok güzel oluyor. Krokan yapmadım, fıstıkları kremanın içine karıştırdım.

İpek, hoşbulduk :) Bu işe bulaşan zor vazgeçer gibi görünüyor,sen ne dersin? :)

Ufuk, senden böyle bir yorum almak inan beni çok mutlu etti çünkü ben senin pastalarının hayranıyım :) Teşekkür ederim.

Pembeli, beğenmene sevindim, teşekkürler.

Sevgi Abla, sana tattıramadık pastadan ama bir dahakine söz ayıracağım senin için :)

Adsız dedi ki...

Seda, pastan gercekten cok guzel gorunuyor, ellerine saglik :)
Ozellikle renkler super olmus. Mavi renk seker hamurunu kendin mi yaptin yoksa hazir mi acaba? Ben bu rengi bir turlu tutturamiyorum :(
Sevgiler...

Nukhet dedi ki...

Sevgili Seda

Gercekten cok zarif bir calisma olmus. Ben de bu islere yeni baslamis biri olarak gecenlerde Emel hanimin kekini denedim ve aynen senin gibi bayildim. Hatta aksam baska bir pasta icin bir kitaptan aldigim pandispanya tarifini uyguladim ama Emel haniminkini yapmadigima da pisman oldum. Neyse konuyu dagitmayayim, ellerine saglik. Sevgiler

Adsız dedi ki...

Seda ellerine sağlık. Tamda bu mevsime özel cıvıl cıvıl bir pasta olmuş. Papatyalar hep beni cezbetmiştir. Ben bu pandispanyayı ilk denediğimde hüsranla sonuçlandı. Sanırım çok karıştırıp yumurtaları söndürdüm. Bir daha deneyeceğim umarım bu sefer başarılı olurum. Sevgilerimle
Selda

Yemekbahane dedi ki...

Seda,

Tebrikler !!

Çok güzel gözüküyor pastan...

Ellerine sağlık

Müge

Defne dedi ki...

Sedacığım, sade ama gözalıcı bu pasta görüntüsü karşısında sessiz kalmak mümkün değil. Nasıl da özenli ve iç açıcı...Ellerine sağlık!

Nezaket dedi ki...

Seda, cok guzel olmus ilk deneme icin cok basarili bir pasta. Dedigin gibi bloglarda seker hamuru yapimini butun puf noktalari o kadar guzel anlattilar ki arkadaslarimiz, eminim yaparken buyuk kolaylik sagliyordur. Emel Hanim in pandispanya tarifini bende o kadar cok kullaniyorumki neredeyse baska tarif yapmaz oldum artik. Tekrar ellerine saglik, selamlar

Tulosh dedi ki...

Sedacığım bir harika olmuş pasta. Renkler muhteşem kelebek muhteşem :) başka ne denilebilirki, harikasın...

HULYA dedi ki...

Ah bu şeker hamurunu ne yapıp edip alacağım sonunda sanırım.Ne kadar hoş bir pasta bu böyle .Ellerine sağlık.sevgiler(MUTFAKTA BİRİ Mİ VAR???)

NiNo dedi ki...

super otesi muhtesem pastalar ellerinize saglik bayildim

hanimiş dedi ki...

İnsan vakitsiz gelen bahara sevinemiyor ama senin bahar pastan içimi açtı, çok sade ve hoş olmuş tasarımı, ellerine sağlık..
Işıl

kamiş dedi ki...

Seda pastan çok neşeli, mutlu görünüyor, umarım ruh halin de böyle çiçeklidir. Sevgiler :)

SEDA dedi ki...

Nilgün, hazır beyaz şeker hamuruna az miktarda mavi jel boya katarak elde ettim bu rengi.Boyayı kürdan ucuyla azar azar eklersen sanırım istediğin rengi tutturabilirsin.

Nükhet, ben de birçok kaynaktan pandispanya tarifleri denedim ama içlerinden en iyisi bu oldu. Hazır pastalardaki keklerden farksız oluyor.

Selda, bu kekin kabarması yumurtaların yeterince kabartılmış olmasına bağlı o yüzden yumurta aklarını ve sarılarını birbirine karıştırma sırasında sönmemeleri için yavaş yavaş karıştırdım. Herhalde fazla karıştırılması sonucu kötü etkilemiştir.

Müge, teşekkürler.

Defne, ilk deneme için gösterişli birşey yapmaya kalksaydım işin içinde kalırdım diye korktum. İşe sade bir süslemeyle başlamak en doğrusuydu galiba.

Nezaket, gerçekten de şeker hamuru ile çalışma yapan arkadaşların net bilgileri sayesinde sanki uzun zamandır bu işlerle uğraşıyormuşum gibi geldi.

Tulosh, çok teşekkür ederim.

Hülya, bence de şeker hamuru alıp hemen güzel bir pasta yapmalısın :)Hem pastayı yaparken çok eğleniyor insan, hem de sonuçta ortaya çok güzel şeyler çıkıyor.

Nihan, teşekkürler.

Işıl, senin pastaların yanında sönük kalır doğrusu benim pastam ama güzel sözlerin için teşekkür ederim.

Kamiş, bu aralar biraz rahatsızım. Doktorlar, hastaneler... derken ruh halimin çok da iyi olduğunu söyleyemiyeceğim. İnşallah gelen baharla birlikte sağlığım ve ruh halim düzelir. Sevgiler

LaMa dedi ki...

Seda'cigim,
Lama'nin sana bir suprizi var LamaMutfak'ta ;)

Adsız dedi ki...

BU MUHTEŞEM PASTANIN TADINA BAKABİLDİĞİM İÇİN KENDİMİ ÇOK ŞANSLI HİSSEDİYORUM.EMİN OLUN DİĞER PASTALARIN ÇOĞU GİBİ DIŞI GÜZEL İÇİ ÇİRKİN DEĞİL.BU PASTANIN HER YERİ FEVKALADENİN FEVKİNDE
:-)))

Tuba dedi ki...

Gecmis olsun Seda'cigim, insallah biran evvel iyilesirsin ve umarim ciddi bir sey degildir. Bahar pastan gercekten bahar gibi olmus, ellerine saglik, afiyetle yiyin, sevgilerle,

kamiş dedi ki...

geçmiş olsun arkadaşım. inşallah bahar hepimize iyi gelir :))

Adsız dedi ki...

sedacım muhteşemsin valla ellerine sağlık bütün tariflerini çok güzel sunumunda harika .izin verirsenlinklerime ekliyorum sende eklersen çok memmun olurum bundan sonra hergün misafirin olacam

Bocuruk dedi ki...

Seda'cığım,
İlk denemede bu kadar harika ve şık bir pasta çıkarabiliyorsan ki çıkarmışsın. Kimbilir bundan sonrakiler nasıl olacak. Yaptığın herşeyi böyle şahesere çevirmeyi nasıl beceriyorsun canım ya :) Ellerine kollarına sağlık.
Sevgilerimle...

umran dedi ki...

cok ic acici bir pasta olmus.Minik papatyalar ne sirinler oyle.Ilk denemen basariyla sonuclanmis.Her zamanki gibi zarif bir sayfayla karsilastim.sevgiler canim...

Safran dedi ki...

Ne güzel bir blog, ellerinize, yüreğinize sağlık...

Sevgiler...

SEDA dedi ki...

Lama, güzel sözlerinle beni çok mutlu ettin, teşekkür ederim.

Zeynep, inşallah daha çok güzel pastalar yapıp tadına bakacağız :)

Tuba, biraz sıkıntılı geçti şu birkaç gün ama kendimi daha iyi hissediyorum. Sevgiler

Kamiş, çok teşekkür ederim inşallah diyeyim :)

Özlemhan, güzel yorumun için teşekkürler. Seni tabi ki linklerime eklerim.

Bocuruk, o senin güzel görüşün yoksa kusurlar mutlaka vardır. Çok teşekkür ederim. Sevgiler

Ümran, o papatyalar nerde olsa şirinler zaten :)Teşekkürler, sevgiler.

Safran, teşekkür ederim.

butterfly dedi ki...

Sedacım sayfanı açınca cıvıl cıvıl görüntüsüyle güzel pastan karşıladı beni, içim açıldı valla:).
Renk seçimlerin, papatyaların canlılığı ve tabiki kelebek..hepsi birbirinden güzel olmuş. Ellerine sağlık canım.
Sevgiler:).
aslı

*Ra dedi ki...

Ama çok güzel olmuş Sedacığım. Ellerine sağlık. İlk deneme için senden beklenen kalitede canım.
Sevgilerimle...

Adsız dedi ki...

ay bu pasta çooook hooooş....seda ben fazla süslü pastaları pek sevmediğim için bu sade ve çok hoş pastanı pek beğendim .ellerine ve yüreğine sağlık...

nilay dedi ki...

Seda'cım ;
ne hoş bir pasta olmuş :) ismi de yakışmış...ellerine sağlık

sevgiler

Adsız dedi ki...

Seda gecmis olsun,umarim sagligin daha iyidir.
Benim elimdeki mavi boya toz oldugundan demekki istedigim tonu tutturamiyorum,hemen jel boya ile deniyecegim cok tesekkur ederim :)

SEDA dedi ki...

Aslı, pastamın beğenilmesi beni çok mutlu etti, teşekkürler.

Rabia, güzel sözlerin için teşekkür ederim.

bir fincan keyif, hem sade hem de şirin bir pasta yapmak istemiştim. Yorumlarda da bu dile getirilmiş, teşekkürler.

Nilay, teşekkürler :)

Nilgün Ülker, daha iyi gibiyim, çok teşekkür ederim. Jel boya herşeyde daha iyi sonuç veriyor. Ama ben toz boyaya çok az miktarda (kürdan ucundan damlatarak) su ekliyorum, jel kıvamında gibi oluyor. Toz boyayı da o şekilde kullanıyorum. Aklında bulunsun :)

Adsız dedi ki...

Ben blogunuza bakmaya yeni başladım.ve daha ilk dakikalardan ilgimi çekmeye başladı.İşlerinizde başarılar.Saygılarımla Merve