Anasayfa    Hakkımda    Linkler    Müzik Kutusu    İletisim



03 Aralık 2006

Talaş Böreği

talas_boregii

Çocukken en büyük keyfim cumartesileri babamın işyerine gitmekti. Tanıdıklar dışında farklı insanlar görmek, bana gösterilen ilgi, işyerlerinin farklı havası çok hoşuma giderdi. Şimdiki gibi neredeyse her semtte 1-2 alışveriş merkezi olmadığı için bu tür yerlere gitmek beni çok heyecanlandırırdı. Sanırım artık yok ama bilenler hatırlarlar Dünya Gençlik Merkezi'nde dolaşmak, oradaki değişik kalemlere, defterlere bakmak hele birşeyler aldırmak günümü daha da keyifli hale getirirdi. Şimdi hatırladığımda yüzüme tebessüm getiren o günlerden aklımda en çok kalanlardan biri de talaş böreği. Babam beni işyerinde misafir ettiği günlerde kahvaltı olarak talaş böreği alırdı. Şimdi aynı pastaneden de olsa o tadı alamıyorum ama bana güzel günleri anımsattığı için galiba hep en sevdiğim börek olarak kalacak.

Malzemeler

300 gr kadar pişmiş kuşbaşı et
1 su bardağı bezelye (haşlanmış)
1 küp küp doğranmış,haşlanmış havuç
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı acı biber salçası
tuz
karabiber
10 tane milföy hamuru
üzeri için;
1 yumurta sarısı

1-2 yemek kaşığı zeytinyağını tavaya alıp domates salçasını ve biber salçasını kavurun. Eti, havucu, bezelyeyi ekleyip biraz çevirin. Tuz,karabiber ilave edip soğumaya bırakın. Çözülmüş milföylerin ortasına etli harcı paylaştırıp köşelerini zarf biçiminde birleştirin. Yağlanmış veya yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizin. 1 yumurtanın sarısına 1 yemek kaşığı sıvı yağ katıp karıştırın ve bunu hamurun üzerine sürün. İsteğe bağlı olarak çörek otu, haşhaş veya susam dökerek önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin.

18 yorum:

Defne dedi ki...

Sedacıgım,
ben de babamın beni pastaneye götürüp, poğaca, muhallebi ve gazoz üçlüsü aldığını hatırlar ve mutlu olurum. Amerika'dayken bir gün durup dururken hatırlamış ve ağlamıştım, uzak olunca bu mutluluk hissi yerini gözyaşına bırakmıştı onları çok özlediğim için.

Talaş böreğine gelince, harika görünüyor. Şu sıralar unutkanlık başgösterdi bende, kırmızı eti yok denecek kadar az tüketmemin bir etkisi olabilir mi acaba? :) En iyisi bir talaş böreği operasyonu ile et tüketimine başlamak :)

Ellerine sağlık!

Tuba dedi ki...

Olmazki ama Seda, bu hafta ben de talas boregi yapmistim:)) Artik bir sure bekleteyim bari, n'apalim.
Bu arada siten cok guzel hazirlanmis. Hayirli, ugurlu olsun. Ben de beklerim, sevgiyle..

Pınarın Kulubesi dedi ki...

Merhaba Seda
talaş böreğini hep peynirli yapıyordum, adı bu şekildeyken talaş böreği oluyormu bilmiyorum tabi:)
Et konusunda pek iyi değilim, daha doğrusu etin kendisini yemediğimden pişirmek de gelmiyor içimden. Eşimi de etten mahrum etmemek için bu tarifi deyeceğim. Eminim çok sevecektir..
Bu arada fotoğraf tarzımız çok benziyor. Bir kısım karanlık kalıyor. Sendemi spot kullanıyorsun. Bende canon d350 var. sanki makinelerde aynı gibi geldi bana:)
sevgilerimle
Pınar

Adsız dedi ki...

ben talaş böreğini çok severim hatırlattığın için teşekkür ederim ellerine sağlık adaşım..

Adsız dedi ki...

Seda'cım ellerine sağlık çok güzel görünüyor tadınıda biliyorum gerçekten harika olur, sevgiler
kolay gelsin

www.blogcu.com/mutfaksepeti

Pinar dedi ki...

Cok guzel olmus, ellerinize saglik!

munevver dedi ki...

Sedacığım,aynen senin gibi Dünya Gençlik Merkezinde kendimi kaybederdim.Şimdi alışveriş merkezlerinin kırtasiye reyonları o tadı vermiyor.

Sıcak sıcak bu böreğe hayır diyebilir miyiz?

Ellerine sağlık...
Sevgiyle,nanelimon

*Ra dedi ki...

Sedacığım ben çeşit çeşit börek yapmışımdır ama nasıl atladım ben de bilmiyorum talaş böreği denemediğimi farkettim şimdi. İlk fırsatta deneyeceğim canım. Ellerine sağlık.

Adsız dedi ki...

Sedacığım merhaba, börek çok güzel görünüyor, ellerine sağlık.

SEDA dedi ki...

defnecim, çok sevmesen de eti tüketmelisin.bir dönem ben de et yemiyordum ama unutkanlık fazlalaşınca annemin zoruyla tekrar yemeye başladım :)

tuba,siteyi beğenmene sevindim.aslında tam yayınlamak üzereyken başka bir blogda aynısını görmek kötü oluyor ama oluyor işte :)

pınarcım,ben peynirlisini hiç yemedim.adını boşver o da güzel oluyordur mutlaka :)

seda,rica ederim :)

ebru,bence de harika oluyor :)

pınar,teşekkür ederim.

münevver,o zamanlar çok çeşit yoktu kırtasiyelerde.dünya gençlik merkezinde olanlar da hakikaten farklı ve çok güzellerdi.şimdi artık heryerde herşey var,değişik gelmiyor.

rabia, bence denemelisin.

nazife,teşekkürler.

SEDA dedi ki...

pınarcim (pınarın klubesi),genelde pişirdiklerim akşam saatlerine denk geldiğinden maalesef gün ışığından yoksun kalıyorum fotoğraflarımı çekerken.mutfakta tezgahın üzerindeki florasan ışığın altında resimliyorum yaptıklarımı o yüzden gölgeli çıkıyor.makineler aynı değil ama haklısın dikkat edince fotoğraf tarzımız benziyor.

yorumuna karşılığım taksit taksit geldi ama kusura bakma ilk yazdığımda ortam biraz kalabalıktı da :)

elcinin_mutfagi dedi ki...

Merhaba Seda ilk önce güzel yorumun icin cok tesekkür ederim:)cok mutlu oldum.
Vee bu sayede blogun ile tanisma sansim oldu tariflerin kadar resimlerin de cok hosuma gitti canli canli insanin istahini aciyor:) ellerine saglik canim.

Adsız dedi ki...

Sedacığım senin fotoğraflarına ve de sunumlarına bayılıyorum. Blogun içimi açıyor. Ellerine sağlık..

Ferhanca dedi ki...

Seda, böreğinde çok güzel anısıda ..ellerine sağlık afiyet olsun..sevgiler.FERHAN

Unknown dedi ki...

Seda'cim guzelcim ellerine saglik.Milfoy burada cok azda olsa buldugumuz ama fiyati yuksek bir hamur.Turkiye'deki kadar sik alinmiyor.Su talas biregode ondan ote guzel olmuyor.Ellerin dert gormesin,Ise gderekn cok alirdim:)sevgilerimle

umran dedi ki...

Hakikaten goruntusu al beni ye beni diyor.ellerine saglik.sevgilerimle

LaMa dedi ki...

Bayilirim talas boregine!
Seda'cigim servislerinde hep bu os otu kullaniyorusn,gozlugum yok da secemedim :P hangi ot kardes bu ?
Ellerine saglik

SEDA dedi ki...

elçin,ben de senin güzel yorumunla mutlu oldum.ara sıra yine uğrarsan sevinirim.

şule, çok teşekkür ederim.senin böyle bir yorum yapman doğrusu pek hoşuma gitti çünkü gerçekten sen güzel yemekler yapıp,onu şık bir şekilde sunma konusunda çok başarılısın.

ferhan,teşekkür ederim.

gülenay,milföyü hazır bulamaman kötü bir durum.biraz zahmetli ama evde yapmayı denesen sonuçtan memnun kalacağını düşünüyorum.zaten bence evde yapılan milföyler daha bir güzel oluyor.ben üşeniyorum ama sen denemeyi düşünürsen bu işine yarayacaktır.

ümrancım,teşekkür ederim.

lamacım, taze kekik bu :) dekorasyonda çok işe yaradığı gibi herşeye de ayrı bir lezzet katıyor.