Anasayfa    Hakkımda    Linkler    Müzik Kutusu    İletisim



18 Mart 2008

Haşlamalı İçli Köfte

icli kofte

Her biri birbirinden lezzetli olan bulgur yemekleri daima favorimdir. Daha önceki içli köfte tarifimde bunun farklı versiyonları olduğunu ve zaman içinde onların da tariflerini yayınlayacağımı belirtmiştim. Dış hamurunda kıyma bulunanına göre bence daha hafif olan haşlamalı içli köfte, bizim evde en sık yapılanıdır. Bu köfteyi bilip yapanlar çoğunlukla top şeklinde yusyuvarlak şekillendirirler ama annem herzaman klasik içli köfte görünümünü tercih ediyor. Bizse her şekliyle çok severek yiyoruz :)

Malzemeler

4 soğan
600 gram kıyma
500 gram ince bulgur
1,5-2 su bardağı un
3 yumurta
2 yemek kaşığı sıvıyağ
1 tatlı kaşığı acı biber salçası
1 tatlı kaşığı domates salçası
kimyon
karabiber
tuz
maydanoz

üzeri için;
2 kaşık tereyağı
1 yemek kaşığı pul biber

icli kofte 2

Küp şeklinde doğranmış soğanları kıymayla kavurun. Salçaları, kimyonu, karabiberi, tuzu ekleyin ve soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra bir miktar ince kıyılmış maydanoz ekleyin.

Bulguru bir kaba koyup tuz dökün, karıştırın. Üzerine sıcak su dökün, bir kapak kapatarak bekleyin. Bulgur şisince un ekleyip karıştırın. Yumurtaları teker teker kırıp yoğurmaya başlayın. Hamuru yumuşatmak için elinize sık sık su alarak yoğurmaya devam edin. Hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar alıp açın ve içine kıymalı harçtan doldurup kapatın. Tuzlu suda haşlayın. Üzerine biberli yağ dökerek servis yapın.

22 yorum:

Adsız dedi ki...

merhabalar tekrar ben Adana'lı ablan yine içli köfte için önerilerim olacak ammada çok biliyorsun be abla deme sakın biz bunları sürekli yaparak ve yiyerek büyüdük gelelim püf noktalara.İçli köftenin bulguru sıcak su ile ıslatılmaz soğuk su ile ıslatılır.bulgurun içine 1 çay bardağı irimik,1 küçüğk soğan rendelenir,kimyon konur salça konur iyice yoğrulur gerekirse un ve yumurtada konabilir aslında dışınada siyah çiğköftelik et konur öyle yoğrulur biraz dinlendirilir bu arda sizde dinlenmiş olursunuz tekrar yoğurursunuz ve bulğur iyice şişer haşlarken dağılmaz. 2.ci püf nokta iç harcı ile ilgili önce kıyama suyu çekene kadar kavrulur sonra soğan elde doğranarak kıymaya ilave edilir soğan baraz kavrulduktan sonra yag konur sonra diğer baharatlar konur iç harcına birazda reyhan koyarsanız tadına doyamazsınız.içli köfteye ceviz konmaz benim önerilerimdi adanalılar hep böyle yapar ve yeriz.sizinde ellerinize sağlık güzel görünüyor köfteleriniz.ben bilgi sayarı tam bilmediğim için yeni öğreniyorum yazımlarımda yanlışlar olabilir kusra bakmayın sağlıcakla kalın.

Adsız dedi ki...

sevgili isimsize yada adanali ablaya bir noktada katilmiyorum.Mutfak kulturu cok genis bir alan herkes herseyi istedigi gibi pisirebilir su konur bu konmaz diye kisitlamalar getirilemez.Sevmedigin bir lezzeti cikartirsin aciyi katarsin.Neyse uzatmadan bence adanali abla bu yorumlari yazacagna sende blog yazarinin tarifini deneyebilirsin :)herkesin belli bir damak tadi var ve de bu bir blog adana mutfagi ansiklopedisi degil :)

Esra

Adsız dedi ki...

cok nefis olmuslar,ellerine saglik.hayirli kandiller

Adsız dedi ki...

ama olmaz ki böylede sunulmaz ki bu mubarek günde ağzımızın suyu bu kadar akıtılmaz ki.Ben annenin yaptığı köftelerin lezzetlerini iyi bilirim ve iddia ediyorumki hiç kimse bu lezzette yapamaz.ellerinize sağlık kandiliniz kutlu olsun.öpüyorum.

Damak Tadı dedi ki...

Seda'cığım, görüntüsü muhteşem tadıda eminim öyledir..Ben pek anlamam yapılışından ama severek yerim..))Bizede Mersin'den arada gelir..))Karadenizliler pek anlamazlar bu tür yemeklerin yapılmasından..)Ama afiyetle yerler canım..))Kısaca ellerine sağlık Seda'cığım..

Kandilin kutlu olsun..

Sevgiler

Hülya dedi ki...

İşte budur..
Bizim içli köftemiz de haşlanarak yapılır ama yuvarlak olur.
Ellerine sağlık sevgi ile kal.

sarımutfak-hande dedi ki...

eline sağlık canım nefis olmuş
hayırlı kandiller
sevgiler

Nilay Cinisli dedi ki...

Canım,
Mubarek Mevlüt kandilini kutlar, hayırlara vesile olmasını tüm kalbimle dilerim...Kucak dolusu sevgiler

capankizimutfakta dedi ki...

BU HAYIRLI VE GUZEL GUNDE CENABI ALLAHTAN DILEDIGINIZ HER DILEK KABUL OLSUN, MEVLID KANDILINIZ MUBAREK OLSUN… HAYIRLI KANDILLER …

CAPANKIZIMUTFAKTA…

SEDA dedi ki...

İsimsiz (aslında böyle hitap etmek hoş gelmiyor, keşke isminizi belirtseniz), dış hamuruna kıyma koyulan içli köfte tarifini daha önce yayınlamıştım. Sizin anlattığınızla birebir aynı değil ama doğrusu çok lezzetli oluyor :) Adana usulü içli köfte önerileriniz için teşekkürler.

Esra, haklısın mutfak gelişmeye çok açık bir alan ve tarifler her evin mutfağında damak zevklerine göre farklılık gösterebiliyor. Adanalı ablamız kendi usulünü paylaşmız bizimle, aklımızda bulunsun diyelim..

Senem, çok teşekkürler canım.

Sevgi Abla, sözlerin çok iddialı olmuş ama sana katılıyorum köfteler çok lezzetli oluyorlar :)

Gül, yapamasan da sonuçta bu lezzetten mahrum kalmıyorsan problem yok demektir :)Teşekkürler canım.

Hülya, işte ben de onu dedim. Bu köfteyi bilenler yuvarlak yaparlar diye :)

Hande, teşekkürler.

Nilay, çok teşekkür ederim. Hepimize hayırlar getirmesini dilerim. Sevgiler

Çapankızı, teşekkürler. Allah hepimizin dileklerini kabul etsin.

ab-ı hayat dedi ki...

Merhaba,


Bulgurlu yiyeceklerin ve özelliklede içli köftenin lezzeti konusunda ki fikirlerinize katılıyorum.


Ellerinize sağlık nefis görünüyor,sunum da çok hoş.


sevgiler...

lezzetyolculugu dedi ki...

Uffff ya bunlar çok güzel olmuş ellerinize sağlık.Akşam başka bir blog arkadaşımda yemekteydik ve oda haşlamalı içliköfte yapmıştı çatlayana kadar yememe rağmen doyamadım tarifi görünce nasıl sevindim anlatamam bende deneyeceğim.Adanalı ablanın köfte tarifini dün gittiğimiz yerde başka bir Adıyamanlı arkadaşımızda verdi.Yöresel farklılıklar lezzetlerede yansıyor eminim hepsi ayrı ayrı güzel.
Sevgilerimle

anneminkizıyim dedi ki...

Merhabalar,
ellerinize saglik, bloglar gezerken size de ugradim ve nefis bir icli köfte ile karsilastim, oofofff olsada simdi yesem, harika görünüyor, selamlar....

Adsız dedi ki...

ellerinize saglık

Adsız dedi ki...

sen adanalı.
sen bır seyden caktıgın yoq.
ayrıca ıcıne devız konmazmış git işine kardeşim.

Adsız dedi ki...

bizd şuanda yapıyoruz inşallah güzel olur.tarifleriniz için teşekkürler.yeni tatlar için lütfen tekrar tarifler gönderin bizimde damak zevkimiz gelişsin:)
daha çok yeni tatlar istiyoruz:):):):)

satiş dedi ki...

selamlar bugün içli köfteyi yedim harikaydı ya

Adsız dedi ki...

türkiyenin dört bir yanında içli köfte yedim ama annemin bu tarifle yaptığı daha güzeldi

mehmetkonevi dedi ki...

ellerinize yüreğinize sağlık. hanım içli köfte yapmaya çalışıyordu. ama pek becerdiği de soylenemez. ama sagolsun en azından becermeye çalışıyor. ama ortasında yarıldı. ama yine de çok güzel. sagol. eminim bir gün sizinki gibi olacak. sağlıcakla kalın, afiyetle yiyin..

Adsız dedi ki...

adanalı abla,şunuda siz öğrenin balalım;köftenin hamuruna illada irmik konulcak diye birşey olamaz.un ve yumurta ile aynı lezzet yakalanılır,birde irmikli olanınki kadar hamuru yoğurmakta efor sarfedilmez.ve öyle iyi tutarki,hamurunda et kullanmayada hiç gerek kalmaz

Adsız dedi ki...

şu anda içli köfteyi haşlamak üzere tencereye atacağım umarım dağılmaz da emeğim boşa gitmez. lezzetli bir tarif gibi geliyor.hayatımda ilk defa içli köfte yapıyorum teşekkürler

Adsız dedi ki...

şu anda içli köfteyi haşlamak üzere tencereye atacağım umarım dağılmaz da emeğim boşa gitmez. lezzetli bir tarif gibi geliyor.hayatımda ilk defa içli köfte yapıyorum teşekkürler