Anasayfa    Hakkımda    Linkler    Müzik Kutusu    İletisim



19 Eylül 2007

Sütlaçlı Toplar

sutlac_toplar

Yemek-pasta kitabı ve dergileri alma konusunda kendime sınır koymaya karar verdim kısa bir süre önce. Görüp beğendiğim her kitabı alıp kitaplığıma koymak bende hastalık haline dönüşmeden buna bir dur demem gerekiyordu. Önce aldığım kitaplardaki tariflerin çoğunu denemeli, daha sonra yeni kitaplara yer açmalıyım diye kendi kendimle bir anlaşma yaptım. Buyüzden kitabevlerinde, internetteki alışveriş sitelerinde bir süredir yemek kitapları bölümüne bakmamaya çalışıyorum. Fakat geçen gün markette alışverişimi tamamlayıp kasaya doğru yol alırken rafta ters çevrilmiş halde duran bir dergideki yazı dikkatimi çekti: "Sütlacı hiç böyle gördünüz mü?"

Şahsen sütlacı daha önce resimdeki haliyle hiç görmediğimden dergiyi almam şart olmuştu. Eve gelip malzemeleri tezgahın üzerine çıkardım ama tarifin gerçekten resimdeki gibi bir sonuç verip vermeyeceği konusunda epey şüpheye düştüm. "Sütlaç hamur kıvamına getirilir mi? Rahat şekil alır mı? Yağa atınca parçalanıp, erir mi? Kızartırken çikolata içinden akıp gider mi?" soruları kafamda dolanıp dururken tatlıyı tamamladım. Görüntü iyiydi. Resmini çektim fakat tadına bakabilmem için iftarı beklemem gerekecekti. Bu sefer de "Kızartıldığı için ağır mı olmuştur? Yağ tadı geliyor mudur?" diye düşünmeye başladım. Nihayet iftar sonrası tadına bakınca artık bütün sorular cevabını bulmuş oldu. Gerçekten değişik, lezzetli bir tatlı olmuştu.

Kendime verdiğim bir sözü tutamamak da ilk defa beni mutlu etmiş oldu...

Malzemeler

1 poşet Dr. Oetker Sütlaç
400 ml (2 su bardağı) süt
40 gram (1 su bardağı) hindistan cevizi
50 gram (1/2 su bardağı) fındık kırığı
80 gram bitter çikolata
60 gram (1 çay bardağı) haşhaş tohumu

Kızartmak için;
sıvıyağ

sutlac1

Paketteki sütlacı süt ile karıştırarak pişirin. Kaynadıktan sonra 5 dakika daha pişirmeye devam edin. Ocaktan alıp soğumaya bırakın. Hindistan cevizi ve fındık kırıklarını içine atıp karıştırın. Elinizi hafif ıslatıp sütlaç karışımından ceviz büyüklüğünde parçalar alın, hafif açın, içine çikolata parçası koyun. Yanlardan kapatın, çikolata ortada kalacak şekilde yuvarlayın. Haşhaş tohumuna bulayın. Isıtılmış sıvıyağa atın ve kısa bir süre kızartın. Yağdan çıkarıp kağıt havlu üzerine alın. Ilık veya soğuk servis yapın.

14 yorum:

bocuruk dedi ki...

Seda'cığım,
Hakikaten çok farklı bir tarif ve görüntü. Lezzetini yapınca anlayacağız tabii:) Eline sağlık.
Sevgilerimle...

munevver dedi ki...

Seda, bence de çok değişik. Hemen denemeliyim. Eline sağlık.
Sevgiyle, Nane Limon.

sevgi savaş dedi ki...

sedacım tarifini denedim gerçekten çok güzel oluyorlar ama benim haşhaşlarımın bi miktarı yağın dibine çöktü görüntüsü seninki gibi olmadı ama lezzeti SÜPER ÖTESİ teşekkürler sevgilerimle

SEDA dedi ki...

Bocuruk, aslında bildiğimiz şeylerden ne kadar farklı tarifler ortaya çıkarabiliriz öyle değil mi?Sütlaçlı toplar da buna örnek gibi. Teşekkürler, sevgiler...

Münevver, bu tarif sanırım herkeste hemen denemeyi düşündürtüyor :) Umarım beğenirsin.

Sevgi abla, beğenmene sevindim. Aslında benimkilerde de haşhaşta dökülmeler oldu ama çok da fazla değildi. Belki daha fazla mı haşhaşa bulamalıydın diye düşünüyorum???

cafe gusto-Serpil dedi ki...

Sedacığım gerçekten çok enteresan olmuş bu tatlı ama tadı güzel dediysen mutlaka denenmeli diyorum.sevgiler...

PASTARDA dedi ki...

Daha neler göreceğiz yahuuu !! Sedacım fikir süper ve enteresan görünmekle beraber , sütlacı avuç içinde nasıl açtın..O kadar koyu kıvamlı mı oluyor..Benimde deneyesim var :)
Ellerine - fikrine sağlık

SEDA dedi ki...

Serpil, zaten sütlü tatlıları seven ben için gayet güzeldi :)

Burçin'ciğim, paketin üzerinde yazan ölçüden epey az bir sütle pişirildiği için zaten sütlaç koyu kıvamlı oluyor. İçine hindistan cevizi ve fındık da ekliyoruz. E bir de iyice soğutunca elde şekil alacak kıvama geliyor :) Ama hamurdan bir parça almadan evvel elini çok hafifçe ıslatman daha rahat şekil vermene yardımcı olacaktır.

kübra dedi ki...

artık insanların yemek yapmayı bir görev ya da karın doyurmak amacı olarak değil de bir hobi hatta bir sanat olarak gördüklerini ispatlayan bir tatlı..
Yaratıcılığın zirveye vurduğu bu tatlı çok lezzetli gözüküyor..

bence arife günü yapılıp bayram sabahı gelen misafirlere şeker ve çikolata yerine ikram edilebilir.. (:

Sevgilerimle..

SEDA dedi ki...

Kübra, teşekkür ederim bu güzel yorumun için. Bu sayede sayfanla tanıştım, bundan sonra takipçinim :) Sevgiler

Mutfak Havlusu dedi ki...

sıradışı tariflerden!
çünkü böyle birçok tarif var ama hiçbiri sütlaçla değil kesin ilginç ve leziz bir tad olmuştur.
ellerinize sağlık...

Adsız dedi ki...

çok guzel gorunuyorlar gercekten Benim birkac sorum olacak..
Hashas tohumu yerine baska bisi kullansam olur mu acaba? Ne kullanabilirim ?
Yada Hashas tohumuna bulamadan kizartip sonradan cikolata sosuna bulasam olur mu ?

SEDA dedi ki...

Tavsiyem tarifi olduğu gibi uygulayın. Diğer türlü iyi sonuç vermeyebilir diye düşünüyorum.

gülşah dedi ki...

tarifi önceden hazrılık yaptığımda soğuk servis edincede güzel oluyorlarmı?
soğuk servis yapmak istersek servis esnasına kadar buzdolabındamı bekletmeliyiz?
yağda kızartırken dağılmıyormu gerçekten çok ilginç denemek istiyorum,yağlı olmuyormu?

SEDA dedi ki...

Gülşah, yağda dağılmıyor ve ağır bir tadı da olmuyor bence. Benim için de farklı bir tarifti bu ve denediğime pişman olmadım. Buzdolabında da, oda sıcaklığında da bekletebilirsin servis edinceye kadar.