Anasayfa    Hakkımda    Linkler    Müzik Kutusu    İletisim



04 Haziran 2007

Lübnan Mutfağından Seçmeler

Günlüğümde Dünya mutfağından lezzetlere de yer vermenin zamanı geldi diye düşünüyorum. İlk olarak özel ilgi duyduğum Lübnan mutfağından seçmelerle başlayacağım. Aslında Falafel köftesinin Orta Doğu'da tam olarak hangi ülkeye ait olduğu konusu biraz tartışmalı gibi öyle ki aynı yemeği Lübnan'ın yanında İsrail, Mısır, Ürdün de sahiplenmiş durumdalar. Pita ekmeği ve yanında salata ile yenen, Orta Doğu ülkelerinin fast food'u olarak nitelendirilen Falafel, bugün bir çok Avrupa ülkesinde de büyük ilgi görmekte. Ben de işi bilen bir yerde, bir Lübnan restoranında bu yemekleri tatmak istiyordum fakat bildiğim tek yer de yakın zamanda kapandığından evde yapmak durumunda kaldım. Bazı aksilikler yaşasam da güzel bir öğle yemeği oldu benim için. Tabi bu yemeklerle ilgili asıl değerlendirmeyi, birgün ait olduğu mutfaklardan birinde yediğim zaman yapabilirim ancak :)

FALAFEL
falafel

Malzemeler

500 gram nohut
1 soğan
3-4 diş sarımsak
2 yeşil biber
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı kişniş
tuz
karabiber
pulbiber
4-5 yemek kaşığı un
2 çay kaşığı karbonat
maydanoz

Haşlanmış nohutu robottan geçirin, bir kaba boşaltın. Maydanozu, biberi, sarımsağı ve nohutun yarısını robotta iyice parçalayın. Bunu nohutun diğer yarısıyla karıştır. Un, kimyon, kişniş, karbonat, tuz, pulbiber ekleyip az yoğurun. Buzdolabında 1 saat bekletin. Küçük top şekli verip kızgın yağda kızartın.

FATTOUSH
fattoush
Malzemeler

domates
salatalık
soğan
maydanoz
taze nane
turp
sumak
limon
yağ
sirke
sarımsak
yeşil biber
doğranmış pita ekmeği

Bütün malzemeleri küçük küçük doğrayın. Bolca sumak ekleyin. Yağ, limon, sirke ile sos hazırlayıp salataya dökün.

PİTA EKMEĞİ
pitta%2Bbread

Malzemeler

15 gram instant maya (2 yemek kaşığı kadar)
2 su bardağı + 2 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı şeker
1 su bardağı ılık su (gerekirse biraz daha)
1 çay kaşığı tuz
üzerine sürmek için süt

Un, maya, şeker ve tuzu bir kapta harmanlayın. Yavaş yavaş suyu ekleyip, iyice yoğurun. 6-8 parçaya ayırın. Çok inceltmeden merdaneyle küçük yuvarlak şekilde açın. Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizin. Üzerini bir bezle örtün ve 30 dk bekletin. Fırını 200 dereceye ayarlayın. Kabarmış olan hamurların üzerine fırçayla süt sürün ve fırına verin, altın rengi alınca fırından çıkartın.

*Cep ekmek olarak bilinen pitayı, her türlü sandviç için öneririm.

12 yorum:

Adsız dedi ki...

Değişik bir menü olmuş. Ellerinize sağlık.

Adsız dedi ki...

Nohut köftesini bir arkadaşımdan duymuştum. Güzel olduğunu söylemişti. Tarifi yazdım :)Diğer yemeklerin resimleride çok güzel bu arada :)

Hülya

Defne dedi ki...

Pita ekmeği ve Fattoush tarafımdan mutlaka denenecek. Ellerine sağlık Sedacığım.

sevdamavisi dedi ki...

Sedacığım,
ellerine sağlık çok güzel olmuş tariflerin. hem de farklı olmuş. değişik ülkelerin tariflerine karşı değişik tatlara karşı ilgim vardır zaten. sevgiler

serinmavi dedi ki...

Elne sağlık canım,çok güzel görünüyorlar.Ben köfte tarifinde kıyma arıyorum meğerse nohutla yapılıyormuş,çok ilginç geldi denemek lazım...selamlar....

Adsız dedi ki...

Sedacığım, ne iyi etmişsinde Lübnan yemeklerine yer vermişsin. Felafeli uzun bir süre önce denemek istiyordum ancak bir türlü kısmet olmamıştı.

kamiş dedi ki...

Ben de Suriye Ürdün ve Mısır'dayken çok yedim falafelden. Pita ekmeğiyle nefis, hatta oralardan bir baharat karışımı almıştım. Sadece ekmeğe zeytinyağı ve o karışımdan döküp yiyorlar, nefisti. Ellerine sağlık, çok güzel yapmışsın :)

SEDA dedi ki...

Suna, arada değişiklik yapmak iyidir değil mi? :)

Hülya, evet nohut köftesi benim de hoşuma gitti. Denersen belki sen de beğenirsin...

Defne, pita ekmeğini iki arada bir derede sık sık yapar oldum. Fırından çıkınca içine birşeyler koyup yemek çok keyifli oluyor.

Sevdamavisi, teşekkür ederim. Farklı ülkelerin mutfağından lezzetlere ben de bu aralar merak salmaya başladım. Deneyip beğendiklerime blogda yer vereceğim mutlaka.

Serinmavi, etsiz bu köfte :) Vejeteryanlar için de ideal yani.

Pembeli, ben de uzun süre erteledim bu yemekleri yapmayı ama derin dondurucuda hazır haşlanmış nohutları görünce artık zamanıdır dedim :)

Kamiş, teşekkür ederim. Gerçek lezzeti bilen biri olarak aslında senden tavsiyeler almak lazım.

Adsız dedi ki...

HAYATIM BENDE İSRAİLDE İKEN HER ÖĞLEN FALAFEL VE FATTOUSH YEMİŞTİM ÇOK LEZZETLİ VE DOYURUCUYDU.TARİFLER İÇİN TEŞEKKÜR.ELLERİNE SAĞLIK.BİGÜNDE BEN YAPIYIM SEN NOT VER.ÖPTÜM.

SEDA dedi ki...

Sevgi abla, sen tadını iyi bildiğinden daha iyi tutturursun. Çünkü ben daha çok kendi damak zevkime göre baharatlandırdım. Sen yaparsan memnuniyetle gelir yerim :)

Adsız dedi ki...

Seda Hanım, pita ekmeği tarifini bulmak beni sevindirdi, bizim pidecilerde yediğimiz tombik denen pideyi biraz daha şişmanca olarak yapmak istiyordum zaten :)

Küçük bir iki değişiklikle en kısa zamanda yapacağım. Kolay gelsin.

www.mutfakkedileri.blogspot.com'da da o değişik halini yazacağım sanırım, tabi ki size de teşekür ederek :)

Adsız dedi ki...

canım tarıf ıcın tesekkurler
uzun zamandır aklımda pıta ekmegı yapmak ama tarıfı sende buldum.
mutlaka deneyecegım
neslı evecan
kucak dolusu sevgıler