Anasayfa    Hakkımda    Linkler    Müzik Kutusu    İletisim



09 Haziran 2007

Çikolatalı Cheesecake

choccolate%2Bcheesecake

Benim için her tarif içinde bir hikaye barındırıyor... Bugüne kadar birçok tarif denedim, kimi zaman mükemmel sonuçlar alırken, kimi zaman da hayal kırıklıkları yaşadım. Ama bir süre sonra, tarifler gibi o yemeği yaparken yaşadıklarım da unutulup gidiyor. Tabi blogumda yer alanlar hariç...Arşive dönüp baktığımda, her tarifin nasıl bir günde, hangi duygularla yapıldığını hemen hatırlıyorum. Bu yüzden daha fazla şey yazıp, zamanın sildiklerini daha aza indirmek istiyorum.

Çikolatalı cheesecake'e gelince, fırına girinceye kadar herşeyin iyi gittiğini düşünüyordum. Ancak fırınladıktan 25-30 dk sonra fırına şöyle bir baktım hafif bir duman görünüyor. Kapağı aralayınca yanık kokusuyla, daha yoğun bir dumanın dışarı çıkması beni telaşlandırdı. Hemen fırını kapayıp, beklemeye başladım. Bildiğim kadarıyla bu süre cheesecake'in pişmesi için yeterli bir zaman değildi. Yani pastanın yanması mümkün olamazdı. Neden böyle oldu sorusuna bulduğum tek cevap; fırın bozulmuştu. Malzemelerim ziyan oldu diye üzülürken, bir yandan da iyi ki zamanında baktım yoksa belki daha kötü şeyler olabilirdi deyip kendimi avuttum. Fırının iyice soğumasını bekleyip cheesecake'i çıkardım. Biraz sonra da buzdolabına koydum ve ancak ertesi gün öğlen cesaret edip durumuna bakabildim (fotoğrafta pastanın ortasındaki bozukluk bu test esnasında oluştu). İyi gibi görünüyordu ama keserken cıvık bir hamurla karşılaşmaya da kendimi hazırlamıştım. Ama korktuklarımın hiç biri başıma gelmedi. Kıvamı ve tadı çok güzeldi. Doğrusu bir dahaki yapışımda da pişme süresini yine az tutacağım.

Bu arada bu aksilikleri yaşarken bulduğum cevap meğer yanlışmış. Bisküvi tabanını yapmadan önce erimiş tereyağı ile kalıbın heryerini yağlamıştım. Tabandaki bisküvi de yağlı olunca ve sıcaktan eriyince kenarlardan sızmış. Fırına damlayan yağlar yanmaya ve duman çıkarmaya başlamışlar. Size tavsiyem kalıbı yağlamamanız ve tabandan olabilecek sızıntıya karşı altına küçük bir tepsi yerleştirmeniz.

Malzemeler

Tabanı için;
1,5 paket eti burçak bisküvi
75 gram tereyağı yada margarin

450 gram bitter
750 gram labne (Pınar'ın büyük paketini kullandım)
1 su bardağına yakın şeker
1 paket vanilya
3 yumurta

Bisküvileri robotta un haline getirin. Eritilmiş yağı ekleyip iyice karıştırın ve kelepçeli kalıbın dibine bastırarak yayın. Buzdolabında bekletin.

Çikolatayı benmari usulü eritin, soğumaya bırakın. Mikser yardımıyla labne peynirini, şeker ve vanilya ile iyice çırpın. Yumurtaları tek tek ve iyice karıştırarak ekleyin. Soğumuş olan çikolatayı karışıma katın, iyice karıştırın ve bisküvi tabanının üzerine dökün. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında 50-60 dakika pişirin. Bu süre sonunda fırını kapatın ancak keki fırından çıkarmayın, kapağını açmadan fırının içinde soğumasını bekleyin. Daha sonra buzdolabına kaldırarak 1 gün bekletin.

Not: Ben 23 cm lik kalıp kullandım. Daha küçük bir kalıp için malzemeler azaltılmalı.

11 yorum:

sevdamavisi dedi ki...

Sedacığım,
ellerine sağlık harika bir pasta. bence de hikayeleriyle daha güzel pastalar. sevgiler

Adsız dedi ki...

Küçük aksiliklere rağmen sonuç mükemmel olmuş Seda'cığım,ellerine sağlık.Sevgiler...

ufukmutfakta dedi ki...

Seda, aynı olayı bir cheesecake tarifi denerken bende yaşadım. Tarifte verilen ölçülerdeki erimemiş tereyağı fazla gelince ve fırında eriyip, kelepöeli kalıbın kenarlarından akınca hem fırın mahvoldu, hemde acayip bir duman ve yanık kokusu.
Ama ben o tarifi yayınlamamış, bu durumuda sayfama yazmamıştım ve dolayısı ile şimdi seninkini okuyuncaya kadar da unutmuştum. Yazında çok haklısın yapılanları yazmak onları unutmamamızı sağlıyor. Buna yukarıda yazdıkların tam bir örnek olmuş değil mi?
Bunlarla beraber cheesecake nefis görünüyor ve çok şık süslenmiş tam bir profösyonel işi. Ellerine sağlık...

Selcen Şenocak dedi ki...

Ellerine sağlık çok güzel iyi haftalar...

Pınarın Kulubesi dedi ki...

Normalde cheesecake yaparken kalıbın içini aliminyüm folyo ile kaplıyordum. Son cheesecake yapışımda bu sefer kaplamasam ne olur ki dedim ve yağlamasam bile bisküvi yağ karışımıile taban oluşturulduğudan yağlar akmıştı, ve aynı şekilde duman oluştu. Bu yüzden, en iyi yöntem, aliminyum folyo ile kalıbın içini güzelce kaplamak böylece, akacak yer bulamıyorlar:)
sevgiler

Adsız dedi ki...

cok sahane bir görüntü omus,ellerine saglik.

Neslihan dedi ki...

Seda merhaba, ben de deneyimini okuyunca, kalıbın etrafını alüminyum folyo ile kaplamanı önermek üzere yorum sayfasına geldim ama Pınar'ın yazdığını gördüm yine de sayfana ilk defa yorum yazmaya kalkıştığım için yine de yazayım dedim:) Cheesecake'leri çok severim, pişirme süresinin kısalığının sonucunu düşünmüşümdür, deneyimli birinden öğrenmiş oldum:)
Sevgiler
Neslihan

www.alacarte-neslos.blogspot.com

SEDA dedi ki...

Sevdamavisi, evet inşallah hep güzel hikayeleri olan tarifler paylaşırız.

Nalan, teşekkürler...

Ufuk, tariflerle birlikte tecrübeleri de paylaşmakta fayda var kesinlikle. Biz yaşayarak öğrenmiş olduk ama en azından ilk kez cheesecake yapacak olanlara faydası olacaktır. Teşekkürler...

Almula, teşekkür ederim, sana da güzel bir hafta diliyorum.

Pınar, önerin için çok teşekkür ederim. Bundan sonrası için senin yöntemi kullanacağım, böylece dediğin gibi akacak yer bulamayacaklar :)

Kızılcıkşurubu, teşekkürler...

Neslihan, vazgeçmeyip yazdığına çok sevindim. Çünkü benim için yazılan her bir yorum ayrı ayrı çok değerli. Diğerleri için birşey söyleyemem ama bu tarifte sürenin kısa oluşu harika bir sonuç doğurdu :)

Adsız dedi ki...

sevgili sedacım;ellerıne saglık lezız duruyor cheesecake'in..bunuda denemek farz oldu dıyebılırım bana..bonıbonlu kurabıyenı denedım ve sayfamda yayınladım..önceden kaydetmıstım cevırı ve denerım dıye baktım sen yapmıssın bıle hazıra kondum:)) tekrar ellerıne saglık arkadasım...

SEDA dedi ki...

Saliha, kurabiyeleri beğenmene sevindim. Denersen umarım bunu da beğenirsin :) Teşekkürler...

Behiye dedi ki...

Seda merhaba, cheesecake'in çok sık olmuş gerçekten. Ellerine sağlık, yine özenle hazırlamışsın. Sevgiler.