Anasayfa    Hakkımda    Linkler    Müzik Kutusu    İletisim



04 Kasım 2006

Çikolatalı Ekler

ekler

İlk profiterol denememi lise 2. sınıfta arkadaşımın annesinden aldığım tarifle gerçekleştirmiştim. Herkes tarafından yeterince takdir edilmesine rağmen yine de hazır yediğim profiterolden bir farklılığı olduğunu düşünüyordum. Bu yüzden her seferinde farklı tarifler deneyerek sonunda istediğim gibi profiteroller yapmayı başardım. Uğruna çok çaba harcadığımdan mıdır bilmem uzun zamandır profiterol yapmak gelmedi içimden. Onun yerini şimdilik aynı usul hamurla yapılan çikolatalı ekler aldı. Bana göre pastanelerde satılanlardan bile daha iyi oluyor. Tarife birebir uyduğunuzda sizi hayalkırıklığına uğratmayacaktır.

Malzemeler

Hamuru;
3 yumurta
1 su bardağı su
100 gr margarin
1 su bardağı un
1 çorba kaşığı toz şeker
1 tutam tuz

Kreması;
1 yumurta
1/2 su bardağı toz şeker
1 çay bardağı un
1,5 su bardağı süt
1 çay kaşığı vanilya
1 çorba kaşığı kakao
1/2 limon kabuğu rendesi

Üzeri için;
100 gr bitter çikolata
1 çorba kaşığı tereyağı yada margarin

Margarin, su, şeker ve tuzu tencereye alın ve kaynatın. Unu ilave edip 5-6 dakika pişirin. Ateşten alıp ılınmaya bırakın. Ilınan hamura yumurtaları tek tek kırıp mikserle iyice yedirin. Hamuru geniş uçlu sıkma torbasına doldurun. Yağlı kağıt serilmiş yada hafifçe yağlanmış fırın tepsisine hamuru istediğiniz uzunlukta şeritler halinde sıkın. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında pembeleşinceye kadar pişirin. Pişirme sırasında ve fırını kapattıktan 40 dakika sonraya kadar fırın kapağını kesinlikle açmayın.

Bu arada kremayı hazırlayın. Süt hariç diğer malzemeleri tencereye koyun, sütü yavaş yavaş ekleyin, sürekli karıştırarak pişirin. Fırından çıkardığınız ekleri enlemesine kesin ve kaşıkla kremayı doldurun.

Bitter çikolatayı benmari usulü eritin. İçine tereyağı ekleyip iyice karıştırın ve bunu bıçak yardımıyla eklerlerin üzerine sürün.

54 yorum:

Adsız dedi ki...

canım çekti vallahi :)

Adsız dedi ki...

çok nefis görünüyorlar ellerine sağlık, sevgiler Ebru

www.blogcu.com/mutfaksepeti

Adsız dedi ki...

sabah sabah ekleri görünce hemen yapmaya karar verdim ancak geniş uçlu huni torbam olmayınca vazgeçtim.Bende tepsiye kaşıkla dökülen profitrol tarifini denedim.Ancak fırının kapağını açınca şoke oldum.Hepsi yayılmıştı.Evdekiler gülmesin diye kedi dili yaptım dedim.krema ve sosla şekillendirince değişik bir yaş pasta oldu.hatta hepsi çok beğendi gene yap dediler.Bir daha aynısını tutturamam dedim.Huni alıncada senin tarifini deneyeceğim.Ellerine sağlık seninkiler harika görünüyor.Öptüm.

SEDA dedi ki...

arzu, yapması biraz zaman aldığından şu an için en yakın pastaneden almanı tavsiye edebilirim sadece :)

ebru,teşekkürler.

sevgi savaş,profiterolü tutturmak için elinde sağlam bir tarif olmalı. ben bunun için farklı tariflerle defalarca deneme yapmıştım. ama ekler tarifime güveniyorum bunun seni şok edeceğini sanmıyorum :)

Defne dedi ki...

Sedacigim, harikasin yine! Gercekten profesyonel olmussun ekler yapiminda. Sonucu boyle olan bir tarife guvenmemek mumkun mu? Vakit bulabildigim ilk firsatta denemek istiyorum tarifini, sonuc ne olursa olsun yazacagim sana. Ellerine saglik.

Sevgiyle.

Adsız dedi ki...

Merhaba yaaaaa gerçekten ben bu Selin'in sayfasını daha bir sevmeye başladım onun sayesinde sizleri buluyorum :))) Okumam gereken yazılılar var,ama ben bu ekleri de gördüm ya iflah olur muyum hiç???? Şimdi mutfağa giriyorum artık gecenin 1 i de olsa yazılı okunur ama bu tarif acilen yapılmalıdır.....Ellerinize sağlık :))) Sevgiyle,maviyle...

Adsız dedi ki...

Bu arada bloguma beklerim

Adsız dedi ki...

Yok yok bugün bende birşey var değil mi yaaaaaaaa :))) bekliyor ama kim bekliyor di mi :))))

www.blogcu.com/aydayla

SEDA dedi ki...

defnecim,çok teşekkür ederim.denediğinde sonucu bekliyorum.ekleri buzdolabında bekletirsen üzerinin çikolatası da donduğu için daha bir güzel oluyor.bu da aklında bulunsun :)

ayda,ben de blog işini seviyorum böylece normal yaşantımızda tanışma fırsatı bulamadığımız insanlarla dostluklar kurabiliyoruz.sayfanı ziyaret ettim ve yazılar hoşuma gitti.görüşmek üzere...

umran dedi ki...

cok guzel gorunuyor.Denemeye herzaman korkmusumdur eklerde.Tarifini ve yorumlari gorunce denesemmi dedim kendi kendime.Ellerine saglik.Sevgilerimle.

Adsız dedi ki...

Seda'cım bloğuma uğramana ve yazıları beğenmene sevindim,hep gel olur mu :) Ayrıca ekleri denedim.....................sonucu merak ediyorsun değil mi???
Ne denilebilir ki süper birşey oldular ve çoktaaaannnnnnnnnn bittiler :) Tekrar teşekkür ederim,Sevgiyle,maviyle kal...

Hulya dedi ki...

cok zahmetli yapmasi,benimde bunu yapmak ici o torbadan yok,bakim en kisa zamnda,esim bayiliyor benim buna,yapsam cok sevinir aslinda:)kasikla koysak uzun uzun olmazmi dersin:)?

Hakkı Arıkan dedi ki...

Lise yıllarında okul kantininde yediğim ekler kadar lezzetli görünüyor :)
www.agzimintadi.blogspot.com

munevver dedi ki...

Sedacığım,Ellerine sağlık.En sevdiğim hamur türüdür.Ve de en sevdiğim pasta.Nefis.
Segiyle,nanelimon

SEDA dedi ki...

ümran,denersen pişman olmayacağını düşünüyorum.

ayda,yorumunu alınca çok mutlu oldum inan :)

hülya,biraz zaman alıyor ama bence değer. sıkma torban yoksa huniyle de aynı işi görürsün ama başka aklıma alternatif gelmiyor.kaşıkla zor olur diye düşünüyorum.

hakkı dayı,teşekkürler...

münevver, valla benim de öyle :)

Hatice dedi ki...

Benim yaptığım ekler de hemen hemen aynı tarif ve çok lezzetli oluyor.seninkiler de nefis görünüyor, ellerine sağlık Seda...

Ferhanca dedi ki...

merhabalar seda, epeydir şuale hamuru yapmıyorum burda unlu gıdalar dıye bır yer var ,profiterol pişmiş ,savyer bisküvi (kedi dili) hazır alıyoruz krema yap hemen hazırlansın..pratik oluyor..ellerine sağlık..sevgiler..FERHAN

ufukmutfakta dedi ki...

Seda'cığım ellerine sağlık, görüntüsü hazırsatılanlardan aşağı kalmayan güzellikte, eminim tadı çok daha güzeldir. yapmak istediğimde kesinlikle senin tarifini deneyeceğim. Çünkü garanti vermişsin değilmi? :))

Adsız dedi ki...

Nefis bir görüntü.İnsanın hemen yapası geliyor.Bu tarifi muhakkak denemeliyim.Profiterol benim her zaman hitimdir.Çoooook teşekkürler.

Unknown dedi ki...

Seda'cim,

resim harika ,tadi harik gorunumde...Ellerine saglik...Bu arada hem senden hemde bir baska arkadasimin tavsiyesi ile kunefe ypiyorum...Kulaklarini cinlatiyorum...Ellerine sglik Seda'cim.

Adsız dedi ki...

Sedacım merhaba, ekler çok lezzetli görünüyor ellerine sağlık. Sevgiler.

www.blogcu.com/pembeli

Damak Tadı dedi ki...

Seda'cığım,ellerine sağlık muhteşem olmuş.Yıllar önce bende çok sık yapardım artık şimdilerde ise hamurunun tutturamazsm diye endişem var.Afiyetler olsun.

Sevgilerimle

Tuz ve Biber dedi ki...

Eline sağlık enfes görünüyor. Ekler çok sevdiğim pastalardan biridir.Üstelik üst kreması da gerçek çikolatadan!
Sevgiler..

SEDA dedi ki...

Hatice,evet birçok kitapta ekler için ortalama birbirine yakın tarifler var.

Ferhan,ooo süper öyleyse.senin üşeniyorum diye bir bahanen yok o zaman :)

Ufuk,çok teşekkür ederim.valla bu ölçülerle denediklerim güzel oldular.bunu garanti sayarsan :)

Özden,profiterol benim de hitimdi ama bu aralar ekler üst sırada :)

Gülenay,siteye koyarsın sanırım künefeyi merakla takip edicem.

Pembeli,teşekkürler.

Gül,haklısın ara verince tekrar denemekten çekiniyor insan ama eminim yaparsan yine çok güzel olacaktır bu bütün yaptıklarından belli...

Evren, sanırım benim de ekleri çok sevmemde üzerindeki çikolatanın payı büyük :)

Safran dedi ki...

Sevgili Seda, ziyaretin ve beni bu güzel blogla tanıştırdığın için teşekkürler, bundan sonra sık sık görüşmek dileğiyle, sevgiler...

ArMeda dedi ki...

Merhaba ekler pastaya bizde bayılırız harika görünüyor ellerine sağlık sevgiler...

Adsız dedi ki...

merhabalar bloğunuzu ilk defa ziyaret ediyorum.Hangisine bakacağımı şaşırdım.Tarifleriniz resimleriniz gerçekten çok güzel..Ellerinize sağlık.Ben yemeğin önce görünüşüne bakarım:))Beğenirsem okurum yoksa geçerim:)Ama burada hangisine bakayım okuyayım şaşırdım.Tekrar ellerinize sağlık..

Adsız dedi ki...

Merhaba seda, sitene, tariflerine ve özellikle resimlere bayıldım. Eline sağlık. Harika olmuş herşey. Ziyaretin ve yorumun için teiekkür ederim.

sevgiler, selin (www.selincaglayan.com)

Adsız dedi ki...

Seda'cım nerelerdesin hala aynı tarifi görünce sayfada merakta kaldım..Özletme kendini yazmasanda birşeyler sayfana blogumuza uğra ki iyimisin bilelim.Sevgiyle,maviyle kal canım...

www.blogcu.com/aydayla

SEDA dedi ki...

safran,teşekkür ederim.dediğin gibi sık sık beklerim artık :)

armeda,ben de senin yaptıklarına bayılıyorum :)

kübra,çok teşekkür ederim.yemeğin görüntüsünü ben de önemseyenlerdenim.bu yüzden yemeklerimi fotoğraflarken özenli olmaya çalışıyorum.

selin, ben de senin ziyaretin için teşekkür ederim.çok sevindim. beni herzaman sevindir olur mu? :)

ayda,geldim işte yeni tarifimle :)takip de olduğunu bilmek çok güzel.sevgiler...

Adsız dedi ki...

çok güzel görünüyor bunlar yaa,bu tarz tarifler zor görünmüştür bana her zaman ama yapsam mı acaba..hazırlama süresi çok vakit alıyor mu..selamlaar

SEDA dedi ki...

süheyla, inan zor değil gözünde büyütme hiç.biraz zaman alıyor ama şöyle yapabilirsin: akşamdan eklerin hamurunu hazırlayıp pişirsen ertesi günü kremasıyla sosunu hazırlarsın böylece yorulmamış olursun.

Pınarın Kulubesi dedi ki...

Merhaba
sayfa tasarımı, sayfanın ismi ve fotoğrafların süper.
Tariflerden ilk olarak çikolatalı ekler i deneyeceğim. Denedikten sonra tarifler hakkında yorumumu yazarım:)
Başarılarının devamını dilerim..

SEDA dedi ki...

pınar, güzel sözlerin için teşekkür ederim.siteyi beğenmene sevindim. tarifleri denediğinde yorumlarını bekliycem.sevgiler...

eliff dedi ki...

seda tarifi denedim dün akşam.. ama bir sorun var bloggerda sanirim ekleyemedim yaziyi.. tarif için çok çok teşekkür ederim gerçekten.. ekler tarifin " ömür boyu saklanacak tarifler" defterine eklendi bile:)
ellerine sağlık,
linklerime ekledim sayfani, bol bol görüşmek üzere..

SEDA dedi ki...

elif iyi bir sonuç almana sevindim.afiyetler olsun :)

Adsız dedi ki...

Ben de yakın zamanlarda blogumda ekler tarifi yayınladım.. Sizin tarifinizi de en kısa zamanda denemeyi düşünüyorum. Harika görünüyorlar ellerinize sağlık!

SEDA dedi ki...

cenk, blog adresini yazsaydın ben de seni ziyaret etmek isterdim.

Adsız dedi ki...

Tarifinizi dun denedim, sonuc mukemmel! Cok tesekkurler...

Adsız dedi ki...

harikaaa, harikaaa, harikaaa... ellerinize sağlık.. pastaneden uzun zamandır bırsey almıyoruzz.. çunku krem santıden dolayı yıyemıyoruzz..ekleri en kısa zamanda deneyeceğım
sevgıler
fıdan

Adsız dedi ki...

merhaaba seda abla bn gulhan sitenizi çok beğendim yasım 15 olduğu için abla diorum:) sitenize annem sayesinde ulaştım ve ekler tarifi istedi annem ve bulamadık amam sizin siteden istediğimiz tarife ulşatık sayenizde çoq gusel görünüo ekler beğendim yaa cnm istedi anneme en kısa surede yaptırcam ve yorumumu da size ileticem sevgilerle

SEDA dedi ki...

Gülhan'cım, aradığınız tarifi bende bulmanıza çok sevindim. Benim güzel sonuç aldığım bir tarifi paylaşmıştım. Umarım deneyince siz de beğenirsiniz. Sevgiler

Adsız dedi ki...

ay biz kardeşimle yaptık şimdi soğumasını bekliyoruz çok iyi gözükmüolar ama bakalım tadı nasıl olmuş...umulur ki yenilebilir

Adsız dedi ki...

ay biz kardeşimle yaptık şimdi soğumasını bekliyoruz çok iyi gözükmüolar ama bakalım tadı nasıl olmuş...umulur ki yenilebilir

Adsız dedi ki...

ay biz kardeşimle yaptık şimdi soğumasını bekliyoruz çok iyi gözükmüolar ama bakalım tadı nasıl olmuş...umulur ki yenilebilir

Adsız dedi ki...

eklerin sosu bana çok agır gibi geldi
onun yerine hazır satılan çikolata sosu kullanmayı düşünüyorum
tarif için teşekkürler

Adsız dedi ki...

yapana kadar anam ağladı çok güzel
artık herkes denesin ben denedimbeğendim

Adsız dedi ki...

bu ne ya sanki ekmegin üstüne çikolata sürmüşsün görünüşü hiç begenmedim ama tadı nasıl bilmiyorum sosunu biraz daha sıvı yapsaydınız keske

yeliz dedi ki...

eşimle bu tarifi mutlaka deneyeceğiz

Adsız dedi ki...

çogunluk pastaneden alırız kitaplara baktığımda çok zor geliyodu ama şimdi sayenizde çok kolaymış en yakın zamanda deneyeceğim teşekkürler...

Adsız dedi ki...

çooook teşekkürLer.. işime yariyacaK waLLa .. (:

Adsız dedi ki...

Cok guzel gorunuyorlar .. simdi gec oldu yapmaya zamanim olmaz ama yarin denemeyi dusunuyorum.
Ve bir sorum olacak: Kremanin yada firindan cikmis eklerlerin sogumasini beklemeli miyiz ?

Adsız dedi ki...

bn denedim çok tatlı ve güzel oluyor çokkkk beğendim:)))

çok teşekkürler :)

Adsız dedi ki...

tum blogu okumaya oldukca iyidir