19 Ocak 2011
Pikan (Pecan)
Anavatanı Kuzey Amerika olan pikan, henüz çok yaygın olmamakla birlikte ülkemizde özellikle Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetiştiriciliği yapılan bir yemiş...Orjinal adı pecan fakat cevizi andırdığından ülkemizde pikan cevizi olarak adlandırılmış. Oysa ki, kırılgan kabuğu ile cevizden bariz bir farkı var.
Birçok yabancı kaynaklı kitaplarda gördüğümüz üzere kek, pasta, kurabiye yapımında oldukça fazla kullanılıyor. Yüksek oranda yağ ve karbonhidrat barındırıyor ve dolayısı ile kalori açısından pek de masum sayılmaz. Fakat içerdiği bol miktardaki C, E ve B1 vitaminleri ile damar sertliğini ve kolestrolü önleyici özelliği sayesinde pikan tüketmenin çok faydalı olduğunu söylemeliyim.
Ben faydalarından değil de aslında tariflerde görüp kıskançlık duymamdan dolayı uzun süre peşinden koştum pikan’ın fakat ülkem sınırları içerisinde sorduğum onlarca kuruyemişçinin ilk defa benimle ismini duyduğu bu yemişe sonunda yurtdışından getirterek kavuşabildim ancak. Ve büyük bir heyecanla tarifler denedim elbette.
Şimdi, bu yabancı malzemeden bahsedip paylaşmaya niyetlendiğin tariflerin bize ne faydası var ki diye içinden geçirenlere normal ceviz de kullanabilirsiniz diyebilirim. Ama benim gibi ille de pikan diyenlere, yüzümde tuhaf bir gülümsemeyle sebze-meyve standlarında gördüğüm Metro’ya bir uğrayın derim.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
11 yorum:
Ben de ilk defa duydum pican ı.Bu kuruyemişle (yani sanırım kuruyemiş sınıfına giriyor:)) yapacağınız tarifleri merakla bekliyorum.
Sevgili seda,
Ben de pekanı dergilerde yabancı sitelerdeki tariflerde görüp epey merak eder nasıl edinirim acaba diye kıvranıp dururdum. Geçen sene Migros'ta sebze meyve standında gördüm. hemen alıp deneme fırsatı buldum. Şimdi Pekin'de çok fazlaca görüyorum. Meraklılar için söylemek istedim. Hala getiriyorlar mı bilmiyorum ama ara sıra Migros'a bakılabilir:)
Tarifleri heyecanla bekliyorum. Sevgiler
Ben de pikanı arıyordum, sadece görüntüsü bile çok hoş. Fark katıyor sunumlara...
Bende hep görürüm ve merak ederim...hatta aldim denenmek üzere belkiyor...güzel tarifini bekliyorum...sevgiler
zehra
cevizden daha az yağlı ama ceviz kadar leziz bir atıştırmalık işte:) ama ülke sınırlarına girdiğinden haberim yoktu çok sevindim:) ilk denemeyi pecan pie'la yapmanı diliyorum :)
Sedacığım,
Ben de birkaç ay önce müşerref oldum kendileri ile :)
Çukorava ünv. yetiştiriyormuş sanırım. Adanadayken bol bol tüketmiştik.
Ne çok şey var aslında Türkiyede bulamadığımız. Bulsak da ışıl ışıl gözlerle saldırdığımız :)
Ben tatlı patetes peşinden koştum bir süre. Şu an evde, deneme fasılları yapıyorum. Neler olur bundan diye. Sadece haşlayıp yemeyi sevdim. Diğer hallerinden pek hoşnut kalmadım. Bir süre sonra yayımlarım sitede. Şimdi aklımda kırmızı patetes var. :)
Bakalım bulabilecek miyim?
Sevgilerimle canım.
Güzel bir paylaşım olmuş.
Dubai'den alıp getirmiştim gerçekten lezzetli ismini bilmiyordum Amerikan cevizi demişlerdi. Az önce de Metrodan geldim. Bak hiç aklıma gelmedi:)
bende ilk defa duydum sedacım ama mutlaka gidip bakacağım
teşekkürler bilgin için
sevgiler
demek bizim buralarda yetiştiriliyor? hiç görmedim ama dikkatimi çekmemiş olabilir? migrosta varmıdır acaba?
not: şimdi sevgili Pelinin yorumunu okudum demekki varmış ben görmemişim..
Özürler!
o güzle kurabiyede asılı kalmışım aşağıdaki yazı da aralıklı görünmüş diğer yazıyla ve ben görememişim:(
:)
çok teşekkürler güzel açıklama için...
Sedacim ben de bayiliyorum bu cevize. Yurdumuzda yetisen ceviz kadar agir degil ve ozellikle pie yapiminda cok hosuma gidiyor. Guzel tarilfeirni bekliyorum.
Sevgilerimle:)
Yorum Gönder