16 Ağustos 2010
Fıstıklı Nevzine Tatlısı
Nevzine, Kayseri'ye özgü yöresel ve çok lezzetli bir tatlı. İçindeki tahin, ceviz içi ve benim sonradan üzerine eklediğim Antep fıstığı ile, yiyenlerin beğenisini son derece kazanmış Nevzine'yi, Ramazan'da tam da yapmanın zamanıdır diye düşünüyorum.
Malzemeler
Hamuru için;
125 gr margarin yada tereyağı, eritilmiş
1 çay bardağı sıvıyağ
3-4 yemek kaşığı tahin
1 yumurta
3/4 su bardağı ceviz içi, iri kırılmış
2 yemek kaşığı yoğurt
Yarım paket kabartma tozu
1 paket vanilya
Aldığı kadar un
üzeri için;
3/4 su bardağı iç Antep fıstığı
Şerbeti için;
3 su bardağı şeker
3 su bardağı su
1 yemek kaşığı limon suyu
- Şerbeti hazırlamak için şeker ve suyu tencereye alıp orta ateşte 20 dakika kaynatın. Limon suyunu ekleyip 1-2 taşım daha kaynattıktan sonra ocaktan alarak soğumaya bırakın.
- Eritilmiş margarin ya da tereyağını geniş bir kaseye alın. Sıvıyağ, yumurta, yoğurt, vanilya, tahin ve cevizi ekleyip karıştırın.
- Sert bir hamur elde edecek şekilde azar azar unu ve kabartma tozunu ekleyip yoğurun.
- Yuvarlak bir tepsi ya da kelepçeli kek kalıbına hamuru bastırarak yayın. İç Antep fıstığı hamurun üzerine içine gömülecek şekilde yayın. Bıçakla dilimleyin ve 180 dereceye ayarlanmış fırında kızarıncaya kadar pişirin.
- Tatlıyı fırından çıkartıp soğumuş olan şerbeti kepçe ile yavaş yavaş üzerine gezdirin ve şerbetini çekinceye kadar bekletin (Dilerseniz bu aşamada üzerine bir kapak kapatabilirsiniz). Dilimleyerek servis yapın.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
5 yorum:
Offff bu nedir böyle?harika birşey.elleriniza sağlık
kyserili komşulara sahip olunca lezzetler artık çok aşina geliyor bana....
afiyetle
sevgiler..
nefis olmuş hep duyarım ama hiç yemedim
sevgiler..
sedacım bu tatlının sade halinin yani fıstıksız tarifi ne zamandır dolabımın üzerinedeki notta yazılı bir ablam vermişti gelk görki deneyememiştim.
Sende görünce evet artık deneme vakti geldi diyorum
canım afiyet bal olsun
ellerin dert görmesin
Ah ah bu tatlı tam tamına neredeyse 4-5 senedir denemeye kısmetimin bir türlü olamadıklarından:(
biliyorum abartı gibi duruyor ama inanın çok ciddiyim ne zaman niyetlensem yapamadım bir türlü çok kararlı bir şekilde yapacağım ve o zaman hemen bende yayınlayacağım:)
inanın çok merak ediyorum bu nefis tatlıyı.
ellerinize ve emeğinize sağlık.
Yorum Gönder