Anasayfa    Hakkımda    Linkler    Müzik Kutusu    İletisim



21 Nisan 2008

Bezelye demişken...

bezelye

Geçen sefer yemekte kullandığımız taze bezelye öyle hoşuma gitti ki, alıp derin dondurucuya kaldıralım diye sıkı tembihlemiştim annemi. Benim temizlemem şartıyla, bu sefer istediğimden bile fazlasını almış tazecik bezelyelerden. Kardeşimi de kandırıp, olabilecek en eğlenceli hale getirerek karşılıklı bolca bezelye temizledik bugün :) Her birinin o yan yana dizili halleri öyle güzel geldi ki gözüme, mutlaka fotoğraflayıp hem bu güzelliğe yer vermek, hem de bezelyelerle haşır neşir olduğum bugünü hatırlamak için bloguma ekleyeceğim dedim kendi kendime.

bezelye2

Şimdi bu güzel bitki/baklagil hakkında kısa bir bilgiye yer vermeden geçmemeli...

- Latincesi Pisum Sativum olan bezelyenin anayurdu tam olarak belli değilse de, insanlar tarafından özel olarak yetiştirilen ilk baklagillerden biri olarak biliniyor.

- Kabuğuyla birlikte pişirilen küçük taneli olana "sultani", iri taneli iç bezelyeye de "araka" deniliyor.

- Uzmanlarca, kansızlığı giderici, kan kanserine karşı koruyucu özelliği olduğu belirtiliyor. Ayrıca sinir sistemi için de faydalı olan bezelyenin özellikle şeker hastaları tarafından bolca tüketilmesi gerekiyor.

- Bezelyenin diğer sebzelerden farklı bir özelliği, dalından koparıldıktan, hatta ayıklandıktan sonra bile gelişimi durmuyor ve içinde bulunan şeker kaldıkça nişastaya dönüşüyor. Bu yüzden lezzetli bir yemek için, bekletmeden tüketmekte fayda var.

- Çoğunlukla tazesi ve konservesi tüketilse de, bezelye kurutulmuş olarak da tüketiciye sunulmaktadır. Hatta kuru bezelyenin protein ve nişasta bakımından daha zengin olmasına karşın taze bezelyenin sindirimi daha kolaydır.

bezelye3

Bu kadar yeter sanırım... İçinde yerlerini alacakları yemeklerin paylaşımına kadar bezelye muhabbetine ara verelim artık :)

6 yorum:

Adsız dedi ki...

Resimler harika!

Adsız dedi ki...

ay sedacım tablo gibi görünüyor nerdeyse print edip asasım geldi bilirsin bi de yeşil delisiyim harika çekmişsin bilgiler için de teşkkrler.sen o kadar bezelye stokladığına göre mutlaka pasta tatlı turta tarifleride vardır bunun sürpriz tariflerini bekliyorum öpüldünüz.

meltem dedi ki...

SEDA MERHABA

BEN DE HER SENE ATARIM DEEPFREEZE İYİ OLUYOR :)

HA BİDE BENDE BEZELYELERİMİN RESMİNİ ÇEKTİM KOYCAM Bİ ARA BLOĞA...

SEVGİLER MELTEM...

Tijen dedi ki...

İkimiz de bezelyeci olmuşuz bu ara Seda.
Ellerine sağlık!

Ferhanca dedi ki...

Bezelyeler harika afiyet olsun..
Tijende cok guzel yazmis bezelye hakinda fotolara bayildim..sevgiler

Bak ben dedi ki...

Merhaba, gerçekten tam bezelye stoklama mevsimi şu aralar, ben de geçen sene donurucuya atmıştım biraz ve çok işime yaramışlardı sonradan:) İyi ki hatırlattınız, ben de alayım bu hafta:) Sevgi Hanım'ın dediği gibi gerçekten tatlılara da konabilir belki de, ne güzel renk verir, malum ıspanaklı kek yok mu?
Bu arada sayfanızı çok beğendim, tebrikler, ellerinize sağlık...