21 Ocak 2007
İçli Köfte
İçli köfteyi sevmeyen yoktur herhalde. Kızartılanı, haşlananı, soğanlısı, içi yağlı olanı... Biri olmazsa diğeri mutlaka beğenilecek türden bir yemek bence. Zor değil ama biraz uğraştırmalı olan içli köftenin diğer çeşitlerine de mutlaka Tarifname'de yer vermeyi düşünüyorum. Şimdi paylaşacağım köftelerin maalesef hala severek yeme boyutundayım. Misafirlerimize annem bu köfteleri yapıyorken, hem kendim için hem bilmeyenler için ölçüleriyle not edip, yapım aşamasını da fotoğrafladım. Meraklısına buyurulur :)
Malzemeler
Hamuru;
1/2 kg yağsız kıyma
1 su bardağı kuru bulgur
1 su bardağı ıslatılmış bulgur (1/2 sb ıslatılması yeterli olacaktır)
2 yumurta
tuz
1 kase su
İç Harcı;
1 kg döş kıyması
1/2 su bardağı ceviz
3 soğan
Öncelikle iç harcı hazırlayın: Yemeklik doğranmış soğanı kıymaya ekleyerek pişirin. Altını kapatınca tuz, karabiber, kimyon, tarçın ekleyin. Soğuyunca cevizleri ilave edin.
Kıymaya kuru bulguru dökün, tuz döküp arada elinizi ıslata ıslata yoğurun. Islatılmış yumuşak bulguru ekleyin. Yumurtaları kırıp iyice yoğurun.Yumurta büyüklüğünde parçalar alıp, resimde görüldüğü gibi açın, içine 1 yemek kaşığı iç harçtan koyup elips şeklini vererek kapatın (Köfteleri açarken,kapatırken elinizi ıslatın).
Köfteleri bol kaynar suda haşlayın. Haşlandıktan sonra üzerine biberli yağ dökerek fırında biraz kızartın (5-10 dakika).
***Bu ölçülerle 20 adet köfte yapıldı.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
27 yorum:
o güzel köfteleri yapan annenin ellerinden saygıyla öpüyorum.
Seda'cım ellerinize sağlık, çok güzel görünüyor, şeklinide ne güzel vermişsiniz, sevgiler ..
mutfaksepet.blogcu.com
Seda'cım ;
ustalık gerektiren bir tarif vermişsin...köftenin içini oyarken kenarlarının inceliğinden annenin bu konuda ne kadar usta olduğu çok iyi anlaşılabiliyor :) içliköfteyi bende yapmaya çalışıyorum arada ama şimdilik annen kadar usta olduğumu söyleyemem...
canım çekti görünce :) ellerinize sağlık canım
sevgiler
Seda merhaba,
Köfteler de pirinç pastası da harika gözüküyor.Ellerine sağlık...
Selamlar,
Müge
Annenin ellerine sağlık sedacım bende sadece yiyenlerdenim inşallah bloglar sayesinde bir gün deneyeceğim :)
Sevgi Abla, annemin adına teşekkür ederim :)
Ebru, bu köfteyi yuvarlak şekilde yapanlar da var ama annemin tarzı bu :)
Nilay, haklısın aslında ustalık gerektiriyor bu tür yemekler ama deneye deneye insan ustalaşır diye düşünüyorum. Eminim senin yaptıkların da güzeldir ve zamanla daha da güzelleşecektir...
Müge, teşekkürler ediyorum :)
Sedacım, biz hazır yapan varken uğraşmaya gerek yok diye düşünüyoruz galiba :)
Anneciğinin ellerine sağlık Seda'cım gerçekten içli köfteyi sevmeyen yoktur heralde benim arada içli köfte krizim tutuyo demekki sana gelicem bidahakine :))
anneciginin ellerine paylastigin icin seninde gonlune saglik sedacim.
Sedacim bnde amatir bir icli kofte yapiciyim.Ama amator falan hak getire yapinca sonunu bulamiyoruz inan:)anneninki cok profesyonelce olmus.Ellerinden oper saygi duyariz.Eh biz comezler olarak:)) simdilik ceperi kalindan inceye giden icli kofte denemelirmizle hayatmizi surduruz...belki bir gun bende veririm tarif:))
Eh sanada guzel cekimler icin tesekkur ederiz:))
Gulenay
Teyzemden öğrendiğim için aklıma hep teyzem gelir bu yemeği görünce. Ellerinize sağlık Sedacığım çok güzel görünüyor. Dediğin gibi sevmeyen yoktur herhalde...
Sedacım merhaba, içli köfteye asla hayır diyemem, annenin ve senin ellerinize sağlık. Çok güzel olmuş gerçekten.
Sevgiler.
Merhaba sevgili Seda;
İçli köfteyi yemeyi ben de çok seviyorum; ama hiç denememiştim kendim yapmayı. O kadar detaylı ve güzel anlatmışsın ki sanırım başarılı olurum...
Sevgiler
Sevgili Seda,içli köfteyi ben de çok severim.Ama erbabından yemeyi tercih ediyorum.Rahmetli annem yapardı benim de.Anneciğinin ellerine sağlık.
Geçenlerde Rabia da yapmıştı.Onun şekil vermek için makinası varmış. İskenderunda ablamın görevi nedeniyle bulunurken yemiştim.Tepsiye döşeyip,araya iç koyarak fırında pişiriyorlardı.
Her haliyle güzel oluyor,mübarek...
Sevgiyle,nanelimon..
Merhaba Seda, icli kofteler nasil da guzel gorunuyor, Annenin ellerine saglik. Mersin de bulundugum yillarda bol bol yerdik bizde. Mersinde iki cesit sos ogren
mistim icli kofteyle servis edilen. Ilki biraz tahin, yesillik ve limon suyu akici kivamda olacak sekilde karistirilir, digeride biber ve domates salcalari esit oranda karistirilir icine limon suyu, sarmisak ve maydanoz eklenir. Tekrar ellerinize saglik, sevgilerimle
Kiraz, beklerim :) Genelde annemin yaptıkları aynı gün biter ama bazen de birkaç tane derin dondurucuya kaldırdığımız oluyor.İşte bunlar kriz anlarında hızır gibi yetişiyor :)
Ümran, teşekkür ederim.
Gülenaycım, annemin güzel köftelerini sizinle paylaşmamdaki katkımı unutmadığın için ben de sana teşekkür ederim :)) Valla içli köfte yapabiliyorsan amatör görme kendini bence. İnce olmuş, kalın olmuş işin ayrıntısı. Mühim olan o lezzetten mahrum kalmamak :)
Tulosh, büyüklerimizin yemek bilgilerinden faydalanmak için elimizden geleni yapmalıyız aslında.Senin de teyzenden böyle güzel bir yemeğin yapılışını öğrenmen ne güzel...
Pembeli, yorumlardan anlaşılıyor ki gerçekten de herkes seviyormuş içli köfteleri :)
Mahzun prenses, denersen başarılı olacağına inanıyorum.
Münevver, senin yemek konusunda ne kadar harika olduğunu hepimiz görüyoruz.İçli köfteyi yaptığında da çok iyi olacağından eminim. Bunun da makinesini yapmışlar demek, helal olsun valla :) Tepside olanı ben de bir dergide görmüştüm, gerçekten pratik bir yöntem.
Nezaket, bir dahaki sefere köftelerin yanına mutlaka sosları da hazırlayacağım, lezzeti ikiye katlayacaktır :) Paylaştığın için teşekkürler.
10 yıl kadar önce ilk içli köftemi Silifke'de yemiş çok beğenmiştim ama yapması hep gözümü korkutmuştu.Bir de sizden denemek isterim...
annenizin önünde saygıyla eğilirim... muhteşem bir el yeteneği diyorum.ellerinize sağlık.. seda'cım neli bulursan tarifini yaz olur mu? sayende bunu da yapacağım. sevgiler...
Hülyacım, hiç gözün korkmasın.Onca şeyi yapabildiğine göre mutlaka bunu da yaparsın.
Ayşem, teşekkürler. Bildiğimiz kadarıyla diğer çeşitleri de eklemeye niyetliyim. Özellikle istediğin bir çeşit varsa öncelik verebilirim ;)
Merhaba Seda
çok zor bir iş içli köfte yapmak, ne güzel elinden her iş gelmek diye buna denir. Maalesef ben hala bu konuda anneme güveniyorum ve içli köfteyi o yaptıkça yiyoruz
sevgiler
Pınarcım, aslında ben de aynı durumdayım annem yaptıkça yiyoruz :)
süper bu içli köfte, canımçekti, ben de hiç yapmadım, benim de annem dehşet güzel yapar..aslen sivaslıyız, eşim maraşlı onun annesinin yaptığını da yedim ama tarzım değil, çok kalın oluyor ve iç malzemesi bence eksik, siz adanalı mısınız, bir arkadaşım vardı üni.de, annesi adanadan içli köfte göndermişti kargoyla, beraber yemiştik, tipi aynen ona benziyorda :-)
Derya
www.bolbolye.com
Derya, doğrusu yöresel olarak içli köfteler arasındaki farkları bilmiyorum çünkü annem ve anneannem dışında kimseden yemedim.Adanalı değiliz ama bizim evde yapılan köftelerin tipi budur :) Bir de anneannemin farklı içlerle yaptığı yuvarlak şekilde olanlar var.İnşallah zaman içinde onları da paylaşacağım.
MERHABA
Bu hafta sonu yemeğe misafirlerim var.mükellef bir sofra hazırlamak istiyorum.Senin içli köfte tarifini görünce karar kıldım.Arap kökenli bir arkadaşım içli köfteyi tepside börek gibi yapıyormuş.zamandan kazanmak ve değişik olsun diye öyle yapayım diyorum.tek farkı haşlama işlemi yok.tereyağı sürülmüş tepsiye bir kat bulgurlu karışımdan,arada kıymalı karışım tekrar bulgurlu karışım.baklava gibi dilimleniyormuş.üstüne tekrar tereyağı sürülüp fırına veriliyormuş.inşaallah hüsrana uğramam.sizinle de paylaşmak istedim.dudu
Dudu, ben de duymuştum anlattığın şekilde yapılan köfteyi. Aynı lezzeti pratik yöntemle yapmak için süper bir fikir :) Paylaştığın için teşekkür ederim. Umarım yemek davetin güzel geçer. Sevgiler
Harika görünüyor annenizin ellerine sağlık.İçli köfte hiç yapmadım ama yapmayı çok isityorum.Özellikle oyma kısmının fotoğrafları anlaşılır olmuş.
SEvgiler
çok güzel çok elinize sağlık
Seda hanim; ben yurtdisinda yasiyorum. Burda dediginiz bulgurlari bulmak biraz zor. Bizim çok fazla seçenegimiz yok .genelde Baktat markasinin ince ve kalin bulgurunu aliyoruz. Bunlari kullansak olur mu? Bende denemek istiyorum içli kofte ama bu bulgurla olur mu bilmiyorum. YArdimci olurmuusunz?
Yorum Gönder