Anasayfa    Hakkımda    Linkler    Müzik Kutusu    İletisim



28 Aralık 2006

Çikolata Kaplarında Limonlu Creme Ole

cikolata_kaplari


Çikolatalı kapların oluşumu epey maceralı oldu aslında. Sanırım 1996 yılında aldığım Sofra dergisinin ilk sayısında çikolatadan yapılmış kapların içine dondurma doldurulmuş bir tarif vardı. Dergiyi alır almaz bu tarifi denemiştim. Yılbaşı gecesi için kolay hazırlanabilir türden birşeyler düşünürken aklıma bu tarif geldi. Orjinal tarifte; eritilmiş çikolata küçük buzdolabı poşetlerinin üzerine yuvarlak olarak sürüldükten sonra çay bardaklarının üzerine bırakılıyor ve bu şekilde çikolatanın donması bekleniyor. Aynen önceki denediğim gibi uyguladım, çikolatalar şekil aldı fakat bardaklardan ayırmak mümkün olmadı. Hepsi kırıldılar...Aklıma koyduğum için başka bir yol denedim. Muffin kağıtlarına erimiş çikolataları silikon fırçayla sürdüm ve buzdolabında donmalarını bekledim. Bu seferde kağıttan ayırırken parçalandılar. Çikolatayı erimiş halde kalın tabaka sürmek mümkün olmuyor çünkü kenarlardan akıp tabanda birikiyor. Ama kağıtta şekil almış çikolatalaya ikinci tabakayı sürüp tekrar dondurunca bu sefer sağlam çikolata kaselerime kavuştum :) Ben kaselerin içine limonlu Creme Ole doldurdum ama yaratıcılıkta sınır yok...

Malzemeler

200 gram bitter çikolata
muffin kağıtları

limonlu Creme Ole için;
1 paket vanilyalı Creme Ole
1 su bardağı + 1,5 çay bardağı soğuk süt
1 yemek kaşığı limon kabuğu rendesi
limon aroması
1 çay kaşığı toz jelatin (istenirse)

Çikolataları benmari usulü eritin. Yemek bıçağı yardımıyla muffin kağıtlarının her tarafına çikolatayı sürün. Buzdolabında 5-6 dakika bekletin ve çıkarıp özellikle kenarlarına bir kat daha çikolata sürün (bu işlem için her kağıdı tek tek buzdolabından çıkarırsanız bu arada diğerleri yumuşamamış olur). Tekrar buzdolabına koyup donmalarını bekleyin. Daha sonra buzdolabından çıkarıp oda sıcaklığında bekletebilirsiniz.

Creme Oleyi belirttiğim miktar sütle çırpın. Limon kabuğu rendesi ve varsa aromasından ekleyin. Eğer iyice katı olmasını isterseniz 1 yemek kaşığı toz jelatini çok az sıcak süt içinde eritin ve Creme Oleye ekleyin, karıştırın, biraz buzdolabında bekletin.
İyice soğuduktan sonra krema sıkma torbasıyla kaselerin içine sıkın ve süsleyin.

23 yorum:

Ayşenur dedi ki...

Ilk ben yazayim; cok guzel gorunuyor bunlar!

Behiye dedi ki...

Seda uğraştığına değmiş ama çok şık olmuşlar, ellerine sağlık. İyi bayramlar ve yeni yılın kutlu olsun. Sevgiler.

OUR BEAUTIFUL HOUSE&GARDEN dedi ki...

Yeni yilinizi ve Bayraminizi kutlar, tüm dileklerinizin gerceklesmesini dilerim. Sevgiler Sonia...

Adsız dedi ki...

seda merhaba çok uğraşmışsın ama sonuç harika olmuş mutlaka denemem lazım

nilay dedi ki...

merhaba Seda'cım :)
çok güzel olmuşlar ,ellerine sağlık...iyi bayramlar ,mutlu yıllar diliyorum sana :)

sevgiler

LaMa dedi ki...

Kesinlikle cok zarif!
Mutlu Bayramlar Sedacigim,
Sevgiler

munevver dedi ki...

Sedacığım,senin ve ailenin bayramını kutluyor,sağlıklı mutlu bir yıl diliyorum.

Ben de benzer bir tatlı düşünüyordum çikolata kaplarında,kalp kalbe karşıymış.
Sevgiyle,nanelimon.

SEDA dedi ki...

Ayşenur,ilk yorum ve beğenin teşekkür ederim.

Behiye, sonuç iyi olunca nekadar uğraştığının önemi kalmıyor galiba...Teşekkür ederim, sana da iyi bayramlar ve mutlu yıllar.

Sonia, teşekkür ederim.Aynı dilekler benden de sana gelsin.

Seda,teşekkürler. Denersen beğeneceğini sanıyorum çünkü limonlu creme ole gerçekten çok lezzetli oluyor.

Nilay, Lama teşekkürler...Size de iyi bayramlar.

Münevver, teşekkür ederim.Senin çikolata kaplarında çok güzel bir tatlı ortaya çıkaracağından eminim.

Adsız dedi ki...

Seda merhaba, çok güzel olmuş ellerine sağlık.
www.blogcu.com/pembeli

Tulosh dedi ki...

Sedacığım büyük emek vermişsin vallahi. Pek de güzel olmuşllar :) ellerine sağlık. Ben hiç denemedim hep düşünüyorum gözümde canlandırıyorum ve benide çikolatanın yan duvarlardan dibe akma olayı korkutuyor. Tebrik ederim seni :) Mutlu seneler diliyorum bu arada.

SEDA dedi ki...

Pembeli, teşekkürler.

Tulosh, bu sefer çok uğraştım ama doğru yöntemi artık öğrendiğimden bir dahaki sefere fazla uğraşacağımı sanmıyorum.Çikolatayı erittikten sonra biraz bekleyip kağıda sürersen hafif kıvam alacağından dibine birikmeyecektir. Çikolatayla çalışmanın en güzel yanı, istediğin şekilde olmayınca eritip tekrar şekillendirebilmen.Buyüzden korkmadan deneyebilirsin.

Pınarın Kulubesi dedi ki...

Merhaba Seda
cok zor bir is basarmissin. Sonuc cok guzel olmus ellerine saglik.
Bu kadehlerin hazirlari satiliyor Isvicre marketlerinde..
Sadece kadehler mi, hersey hazir burda. Turta tabanlari, kremalar, soslar, yari pisirilmis ekmekler... Evde kendin birlestirince de ev yapimi oluyor adi:)

Adsız dedi ki...

sedacım ellerine sağlık canım...bayıldım harika görünüyor...denemek üzere not aldım bile....
http://leziz.blogcu.com

SEDA dedi ki...

Pınar, teşekkür ederim. Buralarda bulması zor bahsettiklerinden bence bol bol alıp getirmelisin buraya. Ortaya güzel şeyler çıkacağından eminim.

Leziz, teşekkürler...

Adsız dedi ki...

Merhabalar..Bunlar gerçekten harika olmuş.Bloğunuzu sürekli takip ediyorum yaptığınız resimlediğiniz şeyler gerçekten övgüye değer..Benim sormak istediğim 200 gr çikolatadan kaç adet kabınız oldu?
Kübra

SEDA dedi ki...

Kübra, 10 tane çikolata kabı çıktı çünkü dediğim gibi ilk yaptıklarım kırıldı,tekrar erittim derken arada kırılanlardan yediğim oldu :) Bir de üzerine batırmak için şekiller yaptım.Daha küçük kağıt kullanılırsa sayıca daha fazla olabilir tabi.

Adsız dedi ki...

Cevap için çok teşekkürler..Ben denemek için yarım ölçü yapmaya karar verdim.Eğer başarabilirsem en az 5 tane çikolata kabım olacak o zaman..Bu da benim için yeterli.Ayrica bugün tırtıl kurabiyelerinizden de yapmak istiyorum..Sonucu yazarim..
Kübra

Adsız dedi ki...

Merhabalar..Yine ben:))Kurabiyeleri yaptım harika oldu,ama çikolata kapları denedim beceremedim:(Fakat sorunun kullandıgım çikolatadan kaynaklandığını düşünüyorum.Sürülecek kıvamda erimedi çünki pütür pütür kaldı dolayısıyla da kalıplara süremedim.Eğer mahsuru yoksa sizin kullandığınız çikolatanın markasını öğrenebilirmiyim?
Kübra

SEDA dedi ki...

Kübracım iyi sonuç alamamana üzüldüm.Çikolatanın içine su veya süt damlamışsa pütürleşme olabilir.Pütürleşmeyi yok etmek için az miktarda sıvı krema kullanabilirsin ama donabilmesi için yine çikolata ilave etmelisin.Ben zambo bitter kuvertür kullandım ama ilk yaptığımda Ülker'in bitter çikolatasını kullanmıştım.

Adsız dedi ki...

Merhabalar Seda,
bütün fotoğraflarınız o kadar duru ve tarifleriniz o kadar güzel ki, hangisine yorum yazacağımı şaşırdım.Bloğunuzu keyifle gezdim.
Tekrar görüşmek üzere..

SEDA dedi ki...

Emine,güzel sözlerin için teşekkür ederim.Blogumu beğenmiş olmana sevindim.

Karabiber dedi ki...

Seda merhaba tarifine bayıldım hem görüntü olarak hemde eminimki tad olarak enfestir. Tariflerini beğeni ile takip ediyorum. Eğer müsade edersen (şayet yapabilirsem :) blogumda yayınlamak isterim şimdiden teşekkür ederim.

Karabiber

SEDA dedi ki...

Karabiber, teşekkür ederim. Kenarları 2 kat sürerek çikolatayı kalınlaştırırsan problem yaşamadan yapabilirsin. Ve tabi ki blogunda yayınlamana da memnun olurum.