Anasayfa    Hakkımda    Linkler    Müzik Kutusu    İletisim



25 Aralık 2006

Bohça Börek

bohca_borek

2006'nın son haftasına girdik...Özellikle yeni yılı evde karşılayacakları ne yapacağız,ne hazırlayacağız telaşı sarmış durumda. Geleneklerimizde yılbaşı kavramı olmadığı için bize özgü bir yılbaşı menümüz de yok. Batı kültüründen gelen o özel günü çoğumuz yeni bir yılı karşılamak adına kutluyoruz ama hazırladığımız yemekler maalesef batı toplumlarınınkiyle aynı: Hindi ve Kestaneli Pilav. Sanırım bu sene kurban bayramına denk gelmesi sebebiyle bizim gelenekler ağır basacak ve çoğu evde kırmızı et ile yapılan yemekler pişecek. Doğrusu ben yılbaşında akşamüstü hafif birşeyler yedikten sonra ilerleyen saatler için pasta,çörek,börek,kanepe... çeşitlerinin şık ve masada göz doldurur şekilde sunulmasını önemsiyorum. Pazar gününe kadar bu türde birkaç tarif vermeye çalışacağım. Bugün Sonia'nın özel etkinliği için paylaşacağım bohça börek, yemekte ara sıcak olarak da, yemek sonrası için de uygun olacaktır diye düşünüyorum.

Malzemeler

6 adet

İç Harcı:
3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 soğan
400 gram mantar
2 havuç (yarı haşlanmış)
3 közlenmiş kırmızı biber
1 çay bardağı haşlanmış bezelye
tuz
karabiber
1 çay bardağı krema
3 yufka

Islatmak için;
25 gram tereyağı
1 yumurta
1/2 çay bardağı süt

Üzerine sürmek için;
1 yumurta
1 yemek kaşığı zeytinyağı

Tencereye zeytinyağını koyun, piyazlık doğranmış soğanları ekleyerek şeffalaşıncaya kadar kavurun. Dilimlenmiş mantarları, yarı haşlanmış havuçları ilave edip sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirin. Közlenmiş, kare kare doğranmış kırmızı biberleri, bezelyeyi, tuz ve karabiberi ekleyin ve 5 dakika kadar daha pişirin. Kremayı ilave ettikten 2 dakika sonra tencereyi ocaktan alıp, soğumaya bırakın.

Yufkayı serip üzerine ıslatmak için hazırlanan harctan döktükten sonra 2. yufkayı üzerine serin. Yemek tabağı yardımıyla 4 parça yuvarlak kesin. Diğer yufkanın yine heryerini ıslatıp ikiye katlayın ve 2 parça da buradan yuvarlak çıkarın. Ortalarına mantarlı harçtan koyun, kenarlarından toplayıp ortada büzerek bohça şeklini verin. Fırında yanmayan iple veya aliminyum folyodan hazırlanmış şeritlerle bağlayın. Üzerlerine yağlı yumurta sarısını sürün. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında kızarıncaya kadar pişirin.

İsterseniz piştikten sonra bohçaları haşlanmış maydanoz sapı yada taze soğanın yeşil kısmıyla bağlayabilirsiniz.

***Islatmak için kullandığım yumurtalı harç 3 yufka için fazla geldi. Eğer daha fazla börek yapmayacaksanız ölçüyü azaltabilirsiniz.

15 yorum:

Ayşenur dedi ki...

Seda'cigim, yine cok hos bir tarif ve fotograf sunmussun. Bayildim dogrusu. Ellerine saglik.

*Ra dedi ki...

Sedacığım resmi ilk görüdüğümde olsa olsa Sedanındır bu tarif dedim. Yanılmamışım. Yine sunum, tarif çok güzel. Ellerine sağlık.

Adsız dedi ki...

merhaba seda,bu böreğin kreple yapılanını görmüştüm yufkalı olanı ilk kez görüyorum,çok güzel,ellerine sağlık..mutlu yıllar,hayırlı bayramlar..

Defne dedi ki...

Seda, yazabileceğim tek cümle:

"Muhteşem olmuşlar!!!"

nilay dedi ki...

Seda'cım ;
ellerine sağlık...sunum harika olmuş

sevgiler

OUR BEAUTIFUL HOUSE&GARDEN dedi ki...

Merhaba,
Etkinlik dolayisi ile tanistik. Güzel bir blog, tariflerde öyle. Etkinlige katkida bulundugunuz icin tesekkürler. Yeni yilinizi ve bayraminizi kutluyorum.
Pirinc etkinliginde bulusmak üzere sevgiler Sonia...

Nukhet dedi ki...

Sedacim

Tadi da eminim guzeldir ama gorunusu cok goz doldurucu. Benzer sunumla yaptigim damat bohcasina benziyor. Ellerine saglik. Sevgiler

akçahan dedi ki...

Merhaba Seda, dün ziyaret etmiştim ama yorum yazamamıştım. Bohça börek çok şık bir sunum. Ayrıca meslektaş olmamıza da memnun oldum doğrusu. Şimdiden iyi yıllar ve bayramlar.

Tulosh dedi ki...

Sedacıgım ne kadar güzel olmuş bunlar böyle... Zaten fotograflarına bayılıyorum, yaptıklarında güzel olunca bakmaya doyamıyorum. Ellerine sağlık.

SEDA dedi ki...

hepinize güzel yorumlarınız için teşekkür ederim...

Adsız dedi ki...

Seda'cım fotoğraf ve sunumun çok güzel olmuş ellerine sağlık

mutfaksepeti.blogcu.com

tugce:-) dedi ki...

seda,
içindeki malzemelerin tadı bir arada ne güzel olmuştur tehmin bile edemiyorum :) bir de böyle şık bohçalar giyinmişler tam olmuş :)
ellerine sağlık :)
iyi seneler

Adsız dedi ki...

Ellerine sağlık,görüntü çok güzel

iyi bayramlar ve yıllar dilerim

Selam ve sevgiler

sevdamavisi dedi ki...

Sevgili Seda,
sitenize bayıldım, tarifleriniz birbirinden güzel. ellerinize sağlık

Benhurum dedi ki...

Bloğunuzu çok beğendim, çok güzel düşünülmüş va hazırlanmış ayrıca Bohça Börek de nefis olmuş mutlaka deneyeceğim, ellerinize sağlık.. Sevgiler...